04.08.2017

Министерският съвет одобри текста на Протокола за предварително изпълнение на Споразумението относно Единен патентен съд.

Министерският съвет одобри текста на Протокола за предварително изпълнение (ППИ) на Споразумението относно Единен патентен съд.

Съдът е създаден чрез Споразумението относно Единен патентен съд от 19 февруари 2013 г. Той има юридическа правосубектност във всяка договаряща държава-членка и се ползва с най-широката правоспособност, предоставена на юридическите лица, съгласно националното право на тази държава. България е ратифицирала Споразумението на 8 април 2016 г.

Протоколът за предварително изпълнение на Споразумението относно Единен патентен съд е част от пакета документи, чието влизане в сила е необходимо за нормалното функциониране на Съда. Чрез него се цели да се предвиди период на предварително изпълнение на институционалните, организационни и финансови разпоредби на Споразумението, преди официалното му влизане в сила. Периодът на предварително изпълнение ще даде възможност на договарящите държави-членки да установят различните ръководни органи, да приемат всички правни текстове, да вземат решения, както и да бъдат направени назначения в съответствие с предвидените процедури.

Припомняме, че инициативата за тази стъпка беше на Българската стопанска камара, която през м. март 2017 г. с писмо до тогавашния служебен министър-председател Огнян Герджиков изрази необходимост Република България да заяви своето съгласие за обвързване с Протокола за предварително изпълнение.

В писмото на БСК се подчертава, че това решение ще допринесе за стартиране на работата за Единен патентен съд навреме за Българското председателство през 2018 г. и ще изпрати важен сигнал до преките чуждестранни инвеститори, че България е отворена за бизнес с иновативни компании.

С  одобрението на Протокол за Единен патентен съд, България се превръща в десетата държава-членка, която се е присъединила към ППИ.

 

 

Дата: 04.08.2017

Източник: БСК

Прочетено: 1615