04.08.2017

България е единственият кандидат, който няма специален сайт за кандидатурата си, а това е важен елемент от имиджова гледна точка.

19 държави, сред които и България, кандидатстват за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - ЕМА). Преместването на седалището на агенцията се наложи, поради излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Решението за българската кандидатура бе взето по време на последното заседание на правителството, на 31 юли т.г., а премиерът Борисов информира за решението председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер чрез официално писмо.

Инициативата за това България да кандидатства за домакин на ЕМА е на Българската стопанска камара и датира от септември 2016 г. Тогава единствен конкурент на страната ни бе Швеция. Към днешна дата конкурентите са 18, при това кандидатурите им са професионално подготвени и лесно могат да бъдат сравнени с нашата.  България е единственият кандидат, който няма специален сайт за кандидатурата си, а това е важен елемент от имиджова гледна точка.

Подобно представяне на българската кандидатура е недопустимо, като се има предвид, че времето за нейната подготовка беше напълно достатъчно.

До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕМА трябва да бъде взето през ноември 2017 г.

 

Дата: 04.08.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2522