07.08.2017

Върховна административна прокуратура (ВАП) извърши поредна проверка по реда на надзора за законност спрямо разпоредби на подзаконови нормативни актове, приети от общински съвети, с които се претендират такси в размер на процент от стойност, избрана от местния орган на власт за производства за настаняване под наем, продажби, замени или учредяване на вещни права върху общински имоти, както и заплащане на т. нар. „режийни разноски“, чиято величина е фиксирана по идентичен начин.

В някои от случаите дължимостта произтича по силата на чл. 111 от Закона за местните данъци и такси, но ВАП намира, че следва да се спазват основните принципи за съразмерност на таксите на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. При прилагане на въпросните разпоредби се създава ситуация, при която по идентични сделки с имоти, но на различна стойност се заплаща диференцирана такса. В други хипотези, се въвеждат задължения за заплащане на такса, без от общината да се оказва реално насрещна услуга, което нарушава правилата на чл.6 и сл. от Закона за местните данъци и такси.

При проверката на ВАП са разкрити и разпоредбите, с които се въвеждат такси за ползване на автогари или за информационно обслужване и т. н., чийто размер се разграничава според цени на билети, дължина на маршрути и др. в нарушение на изискването за еднаквост на критериите спрямо всички превозвачи по чл.22, ал.3 от Закона за автомобилните превози.

Към настоящият момент са установени 147 общински наредби, с които са регламентирани местни такси без законова основа, натоварващи гражданите и юридическите лица с допълнителна финансова тежест, както и при неспазване на основните принципи за съразмерност на таксите на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата.

Подадени са 25 протестa до административните съдилища против разпоредби от подзаконови актове, действащи на територията на общините Добричка, Каварна, Шумен, Смолян, Габрово, Дупница, Кюстендил и др.

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за граждани и организации.

Проверката на ВАП продължава.

Дата: 07.08.2017

Източник: Прокуратура на Р България

Прочетено: 678