10.08.2017

В близките месеци обменът ще е факт между приходната администрация и банките, докато с държавните институции нещата са по-бавни, твърди говорителят на данъчните

Банките вече ще питат по електронен път Националната агенция по приходите (НАП) за дълговете на клиентите си, с което трябва да бъдат облекчени всички, които искат да си изтеглят кредити.

Едно от основните предимства на електронния обмен е елиминирането на риска от циркулиране на подправени и фалшиви удостоверения, тъй като става дума за хартиени документи, а, когато има финансов интерес, изкушението да се подправят такива е голямо. Това обясни в интервю за БНР Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция по приходите (НАП). Изказването му е по повод промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

По думите му, до края на 2018 г. обменът трябва да е напълно въведен, въпреки че данъчната администрация е готова да започне още сега.

Като друго предимство на електронния обмен говорителят на приходната агенция изтъкна пестенето на време от чакане по опашки за клиентите. "В момента няма да ви отнеме повече от час общо, да речем, ако пътувате отнякъде в София, за да се снабдите с хартиено удостоверение, но, разбира се, ако нямате никакви неплатени задължения. Ако имате, то най-вероятно ще се наложи да се връщате на следващия ден, за да може наредената от вас сума да бъде осчетоводена.

Пътуването в рамките дори на един ден струва пари, време и е свързано с известни неудобства, които спокойно могат да бъдат преодолени", посочи Бъчваров и добави, че годишният разход за издаване на удостоверения е около 30 млн. лв.

В близките месец-два обменът ще е факт между НАП и банките, докато с държавните институции нещата са по-бавни, добави още говорителят на данъчните.

"Около 400 хил. са удостоверенията за дължими данъци, които се изискват от близо 100 закона и наредби. Още през ноември миналата година НАП пусна в експлоатация една електронна услуга, предназначена за всички държавни институции, които искат. Тя още сравнително плахо се използва от администрациите, като едно от вероятните обяснения е, че вътрешната инфраструктура на електронни подписи, издадени в администрациите, не е достатъчно добре укрепена", смята той.

Росен Бъчваров добави и че се наблюдава по-висока събираемост на глобите на шофьорите благодарение на действащия електронен обмен на данни между НАП и КАТ.

Дата: 10.08.2017

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1828