11.09.2017

Темата "Бърнаут" не е за подценяване. Това е един тих убиец на здравето, дори на съдбата на хората. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Томчо Томов – ръководител на Националния център за оценка на компетенциитекъм БСК. По думите му голяма част от работодателите не обръщат внимание на тези фактори:

Стремят се да подобряват физическите параметри на работната среда, на условията, но по-малко внимание се обръща на психологическите, на атмосферата, на преживяванията на хората, на емоциите. Това е висока форма на стрес, който е свързан с преживявания в работата. Има 3 аспекта като риск – емоционално изтощение, постоянна умора, вътрешно опустошаване, загуба на чувства, емпатия, депресия. Характерно е – човек да се откъсва от социалната среда, става по-конфликтен, реагира по-остро на различни тенденции в средата. Много характерно е това при хората в образованието, здравните работници, всички професии, свързани с работа с хора. Третият аспект е негативно себевъзприемане, т.е. насочване на емоциите към себе си, липса на интерес, воля, вялост, отчаяние, отчуждение от работата. Често това се отразява и на взаимоотношенията както в работата, така и в семейството.

Решението е да се смени средата, категоричен е Томов. По думите му, около 30% от напускащите работа посочват прекомерния стрес и напрежението. В България само около 6% от големите компании разработват програми за превенция, каза още Томов и добави, че "бърнаут" се наблюдава много и при младите хора.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Дата: 11.09.2017

Източник: БНР

Прочетено: 2629