18.09.2017

Досега банката е отпуснала 4,8 млрд. евро кредити на българския бизнес, отбеляза премиерът Борисо.

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер откриха офис на банката в София. Той ще се ръководи от Андреас Бейкос.

Борисов подчерта, че досега ЕИБ е отпуснала 4,8 млрд. евро кредити на българския бизнес. "Това ще облекчи максимално хората - не да ходят в Брюксел да ги търсят, а тук да дойдат и да си представят проектите".

По думите му отварянето на този офис е и признание за стабилната банкова система в страната.

"В сравнение с други европейски страни финансовата ни подкрепа в България е много силна", подчерта пезидентът на ЕИБ Вернер Хойер.

По думите му засиленото местно присъствие на ЕИБ ще позволи обвързването на отпускането на заеми с безвъзмездни средства от ЕС, включително структурните фондове и финансирането, подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции. През 2016 отпуснатите заеми от ЕИБ в България възлизат на 467 млн. евро.

"Европейската инвестиционна банка е наш стратегически партньор и сега водим преговори за съфинансиране на третата линия на метрото, както и за трета фаза на завода за преработка на отпадъци", подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова. "Поискахме от ЕИБ остатъка от средствата, с които закупихме последните 120 автобуса, да бъде насочен за закупуване на нови автобуси на природен газ. През последните години получихме подкрепата на банката за строителството на втората линия на метрото и разширението на първа линия към „Младост“, за първите фази на Завода за преработка на битови отпадъци, за кръстовища на две нива и инвестиционна програма за рехабилитация на улици и булеварди, както и за доставка на нови автобуси за градския транспорт", отбеляза Фандъкова.

 

По повод откриването на новото представителство ЕИБ подписа заем с "Олива" - производител на слънчогледово олио и търговец на зърно. Това е първата транзакция на банката в България, в която частна компания ползва подкрепа на гаранцията от бюджета на Европейския съюз по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) - финансовия компонент на инвестиционния план за Европа. Компанията ще използва заема от ЕИБ за финансиране на изграждането на нова производствена база за слънчогледово масло, съхранение и логистика в община Белослав, близо до Варна.

 

Дата: 18.09.2017

Източник: Economy.bg

Прочетено: 1226