10.07.2018

вж. СНИМКИ

Серия от предложения за реформи в областта на здравеопазването, социалното осигуряване и висшето образование предстои да отправят към компетентните държавни институции национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР).

Това предвижда одобреният на заседание тази вечер (10 юли 2018 г.) план за дейността на АОБР през второто полугодие на 2018 г. В ход на подготовка е и позиция на асоциацията по проекта на Национална енергийна стратегия до 2030 г., както и иницииране на дебат за изготвяне и приемане на нов Кодекс на труда.

В заседанието тази вечер, председателствано от Радосвет Радев – изпълнителен председател на БСК и ротационен председател на АОБР за 2018 г., участваха ръководителите на АИКБ – Васил Велев (председател на УС), БТПП – Васил Тодоров (главен секретар), и КРИБ – Кирил Домусчиев (председател на УС), както и експерти на четирите работодателски организации. Те обсъдиха текущото състояние на социалния диалог и мястото на работодателските организации в него. Освен това, бяха обсъдени и набелязани общи позиции по текущи проекти за нормативни промени, които предстои да бъдат оповестени допълнително.

Всички членове на АОБР демонстрираха остра реакция срещу липсата на адекватна комуникация с Министерството на правосъдието относно заявеното още през м. април т. г. настоятелно искане за включване на представители на работодателските организации в работната група по създаването на „Единна входна точка“ за подаване на годишни финансови отчети и статистика в машиночетим формат. Липсата на отговор от страна на МП и продължаващата разработка на „Единната входна точка“ в отсъствие на основната заинтересована от въвеждането й страна, поставя пред АОБР необходимостта от предприемане на категорични действия в защита интересите на българските работодатели.

Извън официалния дневен ред на заседанието новият изпълнителен председател на БСК Радосвет Радев декларира своята готовност в оставащите 6 месеца от ротационното председателство на БСК да работи активно за изпълнение на годишните цели и приоритети на АОБР. От своя страна, останалите участници в заседанието му пожелаха успех на новата позиция.

Дата: 10.07.2018

Източник: АОБР

Прочетено: 1898