04.02.2019

Веселин Илиев, главен директор Външноикономическо сътрудничество в БСК, в предаването "В развитие" на телевизия Bloomberg

Около 30% от лекарствата за онкоболни в България идват от Великобритания. Очертава се при Брекзит без сделка да е асиметричен достъпът. Европейските лекарства ще могат да продължат още известен транзитен период да се продават във Великобритания, докато се извадят необходимите лицензи. Обратното обаче няма да бъде вярно. Отделно Великобритания се различава от континентална Европа по доста неща – доста по-иновативни са, много повече се развиват стартъпи. В този смисъл при Брекзит без сделка ние ще изгубим. Това заяви Веселин Илиев, главен директор Външноикономическо сътрудничество в БСК, в предаването "В развитие", посочи Веселин Илиев.

Ситуацията във Великобритания не е обнадеждаваща и не са толкова подготвени за Брекзит без сделка, счита Веселин Илиев. "Вижда се, че политиците като че ли са се надценявали по отношение на преговорите с ЕС. Британският парламент трябваше да гласува двете неизпълними решения. Тереза Мей поиска срещи в Брюксел и те бяха отказани, защото не знаят тя какво може да защити. В сряда след отказаните срещи с Мей британското правителство излезе със съобщение, че ще поеме финансовата отговорност за всички договори, където британски юридически лица участват в програми като „Еразъм“. Казва се, че британското правителство - в случай, че ЕС се откаже ще поеме тази част от „Еразъм“, която би трябвало да получат британските университети и фирми. Косвените последици от Брекзит без сделка ще са по-сериозни, отколкото преките", допълни той.

"Вероятно ще има мита при Брекзит без споразумение. Не толкова митата са страшни предвид Световната здравна организация. По-скоро пазарният достъп, оценката за съответствие са важни. От друга страна, администрацията на ЕК твърди, че се готви за Брекзит без сделка постоянно".

Германската икономика е важна за нас, заяви гостът по темата за ситуацията в Европа и забавянето на икономическия растеж. "Доста неща изнасяме в нея или през Германия. Ако германската икономика се забави още, вероятно това целият ЕС ще усети. Надявам се, че ако има криза, далеч няма да е като тази през 2008. Случаят в Италия е малко по-различен, там проблемите са структурни. Една добра новина за италианците е, че се създаде фирма между Франция, Германия и Великобритания за заобикаляне на санкциите на САЩ срещу Иран", уточни още той.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Дата: 04.02.2019

Източник: Bloomberg

Прочетено: 10448