06.02.2019

Сдружението на общинските болници в България твърдо застава зад протестите на медицинските специалисти и подкрепя техните искания. 

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ

Измина една година от протестите на общинските болници в Република България. Отчитайки мястото и ролята им в българското здравеопазване, исканията бяха подкрепени от населението на общините, за чието здраве се грижим, от работодателски, синдикални, пациентски и други неправителствени организации. Независимо от проведените срещи и поетите задължения, основните искания не бяха изпълнени.

Народното събрание на Република България, на 2 февруари 2018 г., прие решение, с което възложи на министъра на здравеопазването:

1. В срок до един месец да представи в Комисията по здравеопазването на Народното събрание методика за финансиране на общинските лечебни заведения за болнична медицинска помощ.

2. В срок до три месеца да представи в Комисията по здравеопазването на Народното събрание концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на общинските лечебни заведения за болнична медицинска помощ.

До този момент това решение не е изпълнено.

Средствата за болнична помощ в бюджета на НЗОК за 2018 г. нараснаха с повече от

180 милиона лева. От тях за по-голямата част от общинските болници бяха предвидени по няколко десетки хиляди лева – за пръв път в последните години. В сайта на НЗОК в справка за изплатените средства на лечебните заведения е видно, че за десетки болници са запазва тенденцията бюджетите им да нарастват годишно с по няколко милиона лева. Считаме, че съзнателно създадените механизми за тези разпределения на публични средства, нарушават чл. 37 ал. 1 и 2 от Закона за защита от дискриминация. Те поставят общинските болници, като извършващи стопанска дейност и населението, ползващо техните услуги, в много неблагоприятно положение. И при това се касае за дейност, пряко свързана със здравето и живота на близо два милиона българи. Странно е, че след толкова години проблеми в сферата на здравеопазване, Комисията за защита от дискриминация, не се е самосезирала за този проблем.

Не можем да приемем по никакъв начин резултатите от тази политика. Пряка илюстрация на това до къде може да се стигне, е състоянието на МБАЛ Поморие и обслужваното от нея население. За жител на общини Поморие и Несебър се приема, че са достатъчни по 16 лв. на човек годишно, при средно за страната - 266 лв., а за област Бургас –

228 лв. И това след многократните протести на колегите и искания от страна на общината.

Сдружението на общинските болници в България, изхождайки от задълбочаващите се проблеми в общинското здравеопазване и упоритото пренебрегване на интересите на обслужваното население, твърдо застава зад протестите на медицинските специалисти и подкрепя техните искания. Положението, в което са поставени медицинските специалисти, е само един от резултатите на последователните действия за премахване на общинските болници.

Дата: 06.02.2019

Източник: СОББ

Прочетено: 5260