27.07.2016

Glava5

 

ДО

Г-ЖА ЗОРНИЦА РУСИНОВА
МИНИСТЪР НА ТРУДА И
СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА 

Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

 

Относно: Отмяна на праговете за минимален осигурителен доход 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РУСИНОВА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГОРАНОВ,

В годините след отключване на глобалната икономическа криза от 2008 г., административно определяните прагове за минимален осигурителен доход /МОД/ се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените. Национално представителните работодателски организации /НПРО/ многократно са заявявали, че този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Тези аргументи са представяни многократно и в препоръки на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.

Обръщаме отново внимание, че подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС. В ход е и увеличаване на ставките на осигурителните вноски за фонд „Пенсии“ на ДОО, независимо от първоначално заявените намерения за отказ от увеличаване на данъчно осигурителната тежест. Същевременно по предложение и под натиска на синдикалните организации, в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване на отклоняването от осигурителни задължения в значителни размери, което обезсмисля определянето на прагове за МОД.

В тази връзка НПРО:

  1. Настояват отново компетентните контролни органи да изпълняват в пълен обем и с висока ефективност, законово регламентираните им задължения за драстично ограничаване на осигурителните измами и недекларирания труд, тъй като предоставените правомощия са достатъчни като функционалност и възможност за контрол, въздействие и превенция.
  1. Заявяват обща позиция за незабавна отмяна чл. 6, ал. 2, т. 3 на КСО регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности и отказ от провеждане на преговори за определяне на прагове на МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България.

ЗА АИКБ
ВАСИЛ ВЕЛЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ  

ЗА БСК
БОЖИДАР ДАНЕВ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ  

ЗА БТПП
ЦВЕТАН СИМЕОНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ  

ЗА КРИБ
КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ


PDF-icon

  1. Писмо с вх.№ до МФ
  2. Писмо с вх.№ до МТСП


АОБР настоява за отмяна на праговете за МОД
Добави мнение