10.02.2017

Днес, 10 февруари 2017 г., се проведе тристранна среща между работодателските организации, синдикатите и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев.

По време на срещата беше представена позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) по механизма за определяне на размера на минималната работна заплата.

Позицията е изходна точка за започване на преговори по изработване на такъв механизъм, а с пълния текст можете да се запознаете ТУК.

В позицията се застъпва предложението за ратификация на Конвенция 131 на Международната организация на труда. Според АОБР минималната работна заплата следва да се определя при отчитане на обективни икономически показатели.

Според работодателските организации размерът на минималната работна заплата следва да има граници: долна граница да е линията на бедност за страната, а като горна граница да се вземе съотношението между минималната и средната работна заплата в България, което да не е по-високо от средното за ЕС съотношение.

В позицията на работодателските организации също се застъпва идеята, че на равнище бранш и предприятие могат да се договарят и по-високи размери на МРЗ, като споразуменията обвързват подписалите ги страни, респективно техни членове.


Позиция на АОБР по механизма за определяне на МРЗ
Добави мнение