През 2014 г. с резолюция WHA 67.13 на Световна Здравна Асамблея бе приета направената от Експертната група по имунизации към СЗО препоръка за премахване на реимунизациите срещу жълта треска; извършване на еднократно ваксиниране, с което се изгражда пожизнен имунитет и пожизнена валидност на международния сертификат за ваксинация срещу жълта треска, считано от 10-тия ден от поставянето на ваксина срещу заболяването. Официално промените влизат в сила от 11 юли 2016 г. като изменения в Международните здравни правила (2005)

В Наредбата за условията и реда за провеждане на граничен здравен контрол на Република България от 2006 г. са залегнали препоръките и изискванията, описани в МЗП (2005), вкл. и извършването на имунизация срещу жълта треска на лица, пътуващи в държави с риск от заразяване.

В тази връзка, с предложените изменения ще се извърши синхронизиране на действащата нормативна уредба в страната с официалните препоръки на СЗО и МЗП (2005).

 

Дата на откриване: 30.6.2016 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Здравеопазване
Дата на приключване: 14.7.2016 г.


Проект на ПМС за изменение на Наредбата за условията и реда за провеждане на граничен здравен контрол на Република България
Добави мнение