25.09.2018

С оглед на огромната обществена значимост на европейската инициатива по Европейската платформа за борба с недекларирания труд и механизмите за формализиране на неформалната икономика, КНСБ организира национална конференция на тема „Неформална икономика и недеклариран труд – международни, европейски и национални измерения и добри практики“, на която ще бъдат обсъдени и представени дейностите, кампаниите и проектите на социалните партньори на национално и секторно равнище, както и мерките институциите за ограничаване на проявите на недеклариран труд в България.

Конференцията ще се проведе на 25.09.2018г, в Зала „Европа“, Конгресен център КНСБ, на адрес гр. София, пл. Македония №1, ет.2. 

КНСБ многократно и по различни поводи е настоявала за приемането на мерки, участие в инициативи и др., целящи ограничаване на недекларираната заетост. Важна инициатива в тази връзка е Европейската платформа за борба с недекларирания труд. На 9 април 2014 г. Комисията представи предложение за създаване на европейска платформа за борба с недекларирания труд. Платформата обедини усилията на Комисията, социалните партньори и националните органи на държавите — членки на ЕС, за борба с недекларирания труд, като инспекторатите по труда и органите за социална сигурност. В Официален вестник на Европейския съюз на 11 март 2016 г. бе публикувано Решение за създаването на Европейска платформа с цел да се засили сътрудничеството за противодействие на недекларирания труд. Платформата започна официално дейността си през май 2016 г.

Европейският дебат по въпроса за недекларирания труд е фокусиран по – скоро върху неизплатените възнаграждения и социалния дъмпинг, докато незащитените права на работниците остават на заден план. В национален план борбата срещу недекларирания труд е основен приоритет за социалните партньори. Ето защо следва да подчертаем важността на ратифицираната от България Препоръка № 204 на МОТ за прехода от неформална към формална икономика. Тя е политически инструмент за ограничаване и превенция на недекларираната заетост, има голямо значение за социалните партньори. Нейното изпълнение от държавите е гаранция за ефективното предотвратяване на недекларирания труд и негативните му последици върху правата на трудещите се. 

КНСБ намира за необходимо по подобие на Европейската платформа за борба с недекларирания труд да се създаде Национална платформа за засилване на сътрудничеството на институциите, социалните партньори и неправителствени организации за противодействие на недекларирания труд.

вж. ПРОГРАМА НА ФОРУМА

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Конференция „Неформална икономика и недеклариран труд – международни, европейски и национални измерения и добри практики“