Прочетено: 275

BIT

100-те млн. лв. за полицаите, които премиерът Борисов еднолично реши да отпусне на старта на българското европредсетаделство, за да не протестират, предизвикаха недоволството на работодателите. Самият министър-председател още на 11 януари каза, че очаква такива реакции. Нека си припомним неговия коментар преди броени дни:

Снощи от Асоциацията на организациите на българските работодатели съобщиха, че “със съжаление констатират поредното огъване на изпълнителната власт у нас пред натиска от страна на синдикатите”. Според тях това решение е повече от смущаващо. Защо – коменира Божидар Данев, председател на БСК и на Асоциацията на работодателите.

„Първо, имаме една крайно нереформирана и неефективна система. Неотдавна пуснахме доклад, според който няма движение напред и няма никакво желание за промени. Същевременно с това непрекъснато се увеличава натиска към правителството, дори в този деликатен момент, за увеличаването на заплатите на тези хора. В края на краищата, нашето виждане е, че икономиката трябва да върви напред и тогава могат да се увеличават заплати. Да не говорим, че в страната ни няма сигурност. Не можем да приемем с лека ръка 100 млн. лв. да се извадят неясно откъде, за да могат да бъдат удовлетворени тези небалансирани искания на служителите на сигурността“, заяви Данев.

По думите му, премиерът Борисов няма да промени мнението си за тези пари, но може да помисли над реформата в системата на сигурността.

Той каза още, че бизнесът готви протест срещу предстоящото увеличение на тока. По думите на Данев, ще бъде поискана среща с премиера, както и реформа в сектора на енергетиката.