MyCompetence става официална държавна система

С финализирането на проект „Развитие на националната система за оценка на компетенциите – MyCompetence“, изпълняван от Българска стопанска камара, през месец октомври 2019 г. собствеността и правата върху системата ще се прехвърлят на Министерство на труда и социалната политика. Така MyCompetence става официална държавна система.

Първият етап на проекта, стартира през 2009 г. и от първоначална идея, MyCompetence се превърна в реален иновативен продукт - уникална национална система, подпомагаща развитието на човешкия капитал. Това е мащабен проект, финансиран по ОП УЧР, с който България може да се гордее. Партньори в осъществяването на проекта са национално представителните синдикати – КНСБ и КТ “Подкрепа“.

Сайтът на системата www.competencemap.bg е посетен от 2,3 млн. души, а различните функционални компоненти и услуги на MyCompetence се използват в практиката от 40 000 регистрирани активни потребители – предприятия, университети, държавни институции, консултантски агенции, мениджъри, специалисти, преподаватели, студенти и търсещи работа лица.

На какво се основава този интерес?

MyCompetence предоставя систематизирана информация за съвременните изисквания на пазара на труда към знанията, уменията, нагласите и очакваните от работодателите успешни поведения на работното място. Чрез специализирана електронна платформа са представени модели на професионалните стандарти в 25 водещи икономически сектори, съдържащи компетентностни профили на 1300 ключови за бизнеса длъжности. Тази информация е изключително ценна за повишаване на ефективността в подбора, обучението и развитието на човешките ресурси и управлението на трудовото представяне на работещите в предприятията. Стандартите за компетентност на пазара на труда, представени в MyCompetence, са важна предпоставка и основа за разработване на държавни образователни изисквания за придобиване на квалификация, за валидиране на знания и умения, придобити извън формалното образование и обучение, за успешно кариерното развитие и улесняване прехода от учене към работа, за прогнозиране потребностите от нови умения и тяхното надграждане и усъвършенстване през целия жизнен цикъл. Системата е интегрира и дава достъп до европейските стандарти за компетентност, представени в Европейската многоезична класификация на уменията, компетенциите, квалификациите и професиите – ESCO. С това се създават условия за по-висока адаптивност, капацитет и конкурентост на работната сила в условията на глобалния пазар на труда. Създадената инфраструктура на MyCompetence, обхващаща 25 секторни консултативни съвети (работодатели, мениджъри, специалисти ЧР, представители на институции в образованието, заетостта и неправителствени организации), дава възможност за непрекъснато актуализиране на стандартите за компетентност в съответствие с новите тенденции в развитието на икономиката, бизнеса и технологиите.  

MyCompetence предоставя безвъзмездно на своите потребители 20 инструмента (електронни въпросници и тестове) за оценка на нивото на придобитите компетенции и на професионалната пригодност, електронна платформа за обучение, включваща 42 собствени учебни курса, както и достъп да 14 международни е-платформи за обучение. Само за периода 2015 - юни 2019 г., над 25 000 лица са преминали успешно електронните курсове за обучение и инструменти за оценка, базирани в системата.

MyCompetence разполага с три електронни модула, които са изключително важни за управлението на предприятията и са разработени в съответствие със съвременните подходи в развитието на човешките ресурси. Това са: модул за разработване на фирмени компетентностни модели и вътрешна система за оценка на компетенциите на персонала; модул за инженеринг (проектиране, анализ, одит, оценка) на длъжностите в предприятието; модул за оценка на потребностите и на ефекта от обучението на персонала в предприятието. На разположение на потребителите на системата са и създадените специфични за България таксономии, като Национален класификатор на компетенциите, Електронен каталог на компетенциите по професии, Електронен речник на генерични компетенции, Речник на понятията в компетентностно-базираният мениджмънт, Софтуерни модули за структуриране и съпоставяне на информацията в MyCompetence с ESCO и НКР (ЕQF). Тези нови компоненти и функционалности на системата допринасят за повишаването на производителността на труда, ефективността на човешкия капитал, организационната ефективност, за насърчаването на инвестициите в обучение и развитие, както и за по-точното измерване на възвращаемостта от вложенията в човешките ресурси.

Проектът „Национална система за оценка на компетенциите – MyCompetence“ е оценен високо от CEDEFOP, Световната банка и Представителството на Европейската комисия в България. Комитетът за наблюдение по ОП УЧР го определя, като „един от най-успешните български проекти с външно финансиране“.

Каква е причината за този успех?

Преди всичко „MyCompetence“ не е просто проект, а кауза. Тя е свързана с визията за динамично развитие на икономиката и изграждане на общество, основано на знанието, идеите и напредъка на технологиите, с визията за ролята на човешкия потенциал, като катализатор на промените и решаващ фактор за конкурентоспособността. Тази кауза обедини усилията на стотици експерти в управлението, индустрията, мениджъри и специалисти човешки ресурси, професионалисти в браншовете и предприятията, учени и преподаватели, които направиха всичко необходимо за да превърнат целите на проекта в реалност.

 

Дата: 22.09.2019

Автор: Томчо Томов

Прочетено: 394