Висшето образование в България днес е изправено пред предизвикателствата на световните тенденции: глобализация, дигитализация, демографски промени. В обществото ни ясно се открои независима средна класа, на чиито нужди образованието трябва да отговори. Всеки млад човек днес търси път към реализация, която да носи удовлетворение, добър стандарт на живот и възможност за изява на личностните качества.

В условията на пазарна икономика за 28 години Международно висше бизнес училище (МВБУ) премина през процес на значителна промяна – улесняване на процеса на достъп до висше образование, модернизиране на учебните програми, създаване на съвременна материална база и високотехнологична учебна среда. Поставихме си за цел да бъдем по-ориентирани към бъдещето и по-адаптивни, възприемайки комплексен подход към образованието, който включва знание и правене. Наред с това преосмислихме идеите си за това как е организирана нашата система за обучение и как е подкрепена с ресурси. Предоставихме свобода на избор на форма на обучение, пълноценно използваме методите на интерактивното обучение и възможностите на технологиите, които допринасят за качеството на образователния процес.

Учебните програми напълно съответстват на динамиката и спецификата на бизнеса, насърчават студентите да гледат към бъдещето, като изследват такива важни проблеми като устойчивост, предприемачество в условията на дигитална икономика, иновации и глобализация. В своите лични и научни търсения, те са подкрепяни от нашите преподаватели – водещи специалисти, активно работещи в своите професионални направления.

Програмите съчетават индивидуалното отношение с работата в колектив, науката с изкуствата, обучението с изграждането на личностни качества и морал. Наред с базовите знания и специфичната професионална експертиза, насърчаваме студентите да развият критично мислене, аналитични и комуникативни умения, социални компетенции и нагласа за работа в мултикултурна среда.

И въпреки зачестилите критики към висшето образование, МВБУ е едно от първите учебни заведения в България с изградена и работеща система от различни форми на сътрудничество с представители на бизнеса. През изминалите няколко години проведохме анкетни проучвания с цел събиране на информация за изискванията на работодателите към подготовката на студентите, търсенето на пазара на труда и реализацията на възпитаниците на МВБУ.

Анализът на анкетните проучвания показва удовлетвореността им от подготовката на нашите студенти:

  • 81% са отговорили, че знанията и уменията на служителя „изцяло съответства“ на изискванията на заеманата позиция;
  • 73% са готови да наемат на работа възпитаници на МВБУ при възникнала възможност за наемане на служители от страна на фирмата;
  • 91% от всички анкетирани биха препоръчали студентите на МВБУ на други организации.

Това показва, че в процеса на обучение са формирани компетенции, позволяващи на дипломираните да бъдат конкурентноспособни и ефективни в работния процес.

Образованието е един от пътищата към личностно изграждане. Затова не на последно място една от целите ни е да изградим в студентите ни култура за непрекъснато обучение, продължаващо през целия живот.

Повече информация за обучението в МВБУ и инициативите, които подкрепяме, можете да прочетете на www.ibsedu.bg или във фейсбук страницата www.facebook.com/InternationalBusinessSchoolBG.

 

 

Дата: 19.09.2019

Автор: Списание Noblesse Oblige

Прочетено: 1052