31.03.2015

Предложените от МТСП промени ще стабилизират пенсионната система и ще доведат до възможност за повишаване на пенсиите на българските граждани, обяви днес в Министерския съвет вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той, заедно с премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов, представи пред медиите предложението на МТСП за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система.

„Предложените мерки са дългосрочни и целта ни е да бъдат максимално приемливи за всички. Показахме приемственост, защото заимствахме и надградихме модели, разработвани от доказани експерти в управления преди нас, така че се надяваме наистина на солидна подкрепа в името на това да подобрим системата и повишим пенсиите“, подчерта вицепремиерът Калфин. Той допълни, че се надява проведените от началото на годината консултации с парламентарните групи да бъдат предпоставка за приемане на промените и от Народното събрание (НС).

По време на срещата с медиите премиерът Бойко Борисов оцени високо съвместната работа, която екипите на МТСП и Министерство на финансите са положили по изработване на предложението за усъвършенстване на пенсионната система. Той подчерта, че реализирането му не касае мандата на едно правителство, а е от значение за десетилетия напред. „Със своето присъствие подкрепям Калфин, но съм длъжен да накарам и ГЕРБ да го подкрепят, останалото е работа на другите партии. Надявам се обаче в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество да се проведат ползотворни дебати, за да може Парламентът да приеме модела на пенсионна система за следващите 15 години“, подчерта премиерът Борисов.

„Преимуществено се стремим да увеличим адекватността на пенсиите и предвидимостта на модела. Целта ни е по-високи и по-адекватни пенсии. Работим за хората “, обобщи министърът на финансите Горанов. Той допълни, че срокът, който правителството си е поставило за затваряне на темата за промените в пенсионното осигуряване, е до юни месец тази година. 

Дата: 31.03.2015

Източник: МТСП

Прочетено: 6702