17.01.2017

Селекцията "30 под 30" се съставя от експертно жури и обхваща 10 категории.

Седем българи са включени във втората поредна селекция на престижното списание "Форбс" (Forbes) "30 под 30" за цяла Европа, в която влизат най-ярките млади предприемачи, новатори и носители на промяната.

Подобна селекция за най-големите български таланти прави българското издание на списанието от 2013 г.

Българските представители в тазгодишната класация на европейско ниво са отличени на европейско ниво в категориите социално предприемачество, индустрия и изкуство

26-годишният Александър Найденов, съосновател на PaperHive – онлайн платформа, която улеснява сътрудничеството между изследователите и работата им върху научни текстове, получава признание за социално предприемачество.

В същата категория са отличени 29-годишните Емилиян Кадийски и Илиян Димов, както и 23-годишният Теодор Костадинов, които са създатели на Враца софтуер общество, борещо се за създаване на ИТ-общество във Враца чрез безплатна 9-месечна обучителна програма и различни събития. Теодор е от лицата на българската селекция "30 под 30" за 2016 г.

За втори път в престижната класация влиза 29-годишната Роси Митова, създател на Farmhopping – онлайн платформа за продажба на продукти от малки български ферми до крайни клиенти. Тя е била в българската селекция за 2014 г.

Също познато лице от миналогодишната класация е 25-годишният Константин Рангелов, който е съосновател на Dronamics, която разработва автоматизирани въздушни дронове за пренос на товари. Той е отличен в категорията индустрия.

Графичният дизайнер Макс Пирски – на 27 години, получава признание в категорията изкуство заради работата си по проекти на компании като Nike, American Greetings и Cirrus Owners & Pilots Association.

"Щастливи сме да виждаме все повече български имена в тази селекция. Част от тях вече са били отличени в българската селекция, но има и нови такива, което значи, че България вече е в полезрението на международната ни редакция. Това се дължи на отличните постижения на тези млади и способни наши сънародници, които ни правят горди“, коментира главният редактор на българското издание на "Форбс" Йордан Матеев.

В тазгодишното издание на селекцията редом до българските имена се открояват и световно известни личности като актьора Дев Пател, познат от "Беднякът Милионер“; футболистите Гарет Бейл и Луис Суарес; фигуристката Евгения Медведева; един от най-разпознаваемите ММА бойци Конър Макгрегър; певицата Емели Санде и други.

Селекцията "30 под 30" се съставя от експертно жури и обхваща 10 категории – медии, индустрия, политика, традиционна и електронна търговия, изкуство, развлекателна индустрия, социално предприемачество, наука и здравеопазване, технологии и финанси.

Дата: 17.01.2017

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 3491