23.03.2017

На откриването присъства и зам.-председателят на БСК Петър Денев

Модерната изследователска база на Института по физика на твърдото тяло беше представена публично днес в рамките на кампанията „БАН представя своите институти“. На събитието присъстваха млади хора с интерес към науката, български и чужди изследователи. Отворени за посещение бяха всички лаборатории на института, както и кабинетът на големия български физик академик Георги Наджаков. Преди 80 г. със своето революционно откритие на фотоелектретите той поставя основите на развитието на копирната техника.

„В научните изследвания елементът на очакване да се случи нещо ново е привлекателен за младите хора“, каза по време на откриването председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и припомни, че една от целите на инициативата „БАН представя своите институти“ е да се привлекат повече млади хора в науката.

iftt DSC_0033

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Петър Денев обяви категорична подкрепа от страна на камарата към дейността на учените. „Научните постижения на БАН са добра основа за постигане на експортно ориентирана икономика“, каза той и допълни, че в институтите работят хора с високи постижения.

Директорът на Института по физика на твърдото тяло проф. дфн Хассан Шамати и академиците Никола Съботинов и Александър Петров представиха постиженията на учените. Основната мисия на изследователите е получаване на фундаментални знания както и на получаването на нови материали със специфични свойства, които да бъдат използвани в съвременни устройства.

Учените показаха модерната си изследователска база, в която се извършва синтезиране, структуриране и охарактеризиране на тънкослойни магнитни, диелектрични и полупроводникови материали, както и на оптични покрития.

В специализираното звено на ИФТТ се извършва анализ на взаимодействието на електромагнитното поле с материята. Учените продължават работата си върху изработването на сензори, които да проследяват замърсяването на въздуха.

iftt DSC_0137

В института изследват системи, максимално приближаващи се до структурата на човешките клетки. Целта им е да анализират издръжливостта на клетката и промените, които настъпват в нея при различни въздействия.

Институтът притежава PECVD реактор за израстване на графен, познат като „материалът на 21 век“, и на въглеродни нанотръбички, които поради изключителната си устойчивост при натиск (500-600 пъти по-голяма от на стоманата) намират все по-голямо приложение в строителството и архитектурата и се използват в изработката на бронежилетки. С уникалната за България апаратура TFS200 на Beneq Ltd. се отлагат атомни слоеве с различен състав и с приложение в производството на фотоволтаични клетки, на газови и биологични сензори.

Дата: 23.03.2017

Източник: БАН

Прочетено: 1977