25.04.2017

На 25 април 1980 г. представители на най-големите български предприятия учредяват Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА), преименувана по-късно в Българска стопанска камара (БСК).

На 25 април т.г. се навършват 37 години от основаването на Българската стопанска камара.

Честитим годишнината на всички членове на камарата, както и на десетките специалисти, отдали своя професионализъм за развитието и утвърждаването на БСК като един от водещите партньори на държавата при определянето на икономическата политика, запазвайки своята партийна неангажираност и водейки се единствено от принципите за национално отговорно поведение, компетентност и коректност.

_______________

На 25 април 1980 г. представители на най-големите български предприятия учредяват Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА), преименувана по-късно в Българска стопанска камара (БСК).

БИСА е първата неправителствена организация на бизнеса в бившия социалистически лагер, проводник на пазарните отношения в България. Макар и във времена на планова икономика и силен партийно-политически натиск, организацията успява да наложи някои съвременни, не само за онова време, но и за днес, принципи на пазарно поведение.

БИСА създава първия в България фонд за рисков капитал и първата за България търговска банка (Банка за стопански инициативи АД), чрез които финансира изграждането на повече от 600 малки и средни предприятия. Голяма част от тях се развиват успешно и днес.

Важна част от дейността на БИСА е свързана със създаването на технологични паркове към Техническите университети в София и Варна, работещи в областта на трансфера на технологии.

Новаторските за онова време идеи и дейности на асоциацията предизвикват интерес не само в България, но и зад граница.

С началото на демократичните промени в България преминаването от планова към пазарна икономика неминуемо води до навлизане в нова фаза на ролята й за развитие на българската индустрия. БСК активно участва в процеса на привличането на чуждестранни инвестиции и поставянето на българската икономика на пазарни основи.

Камарата участва активно в нормотворчеството, касаещо бизнеса в преходния период, и подпомага процесите на преминаването на икономиката изцяло към пазарно развитие.

Изключително важна е ролята на Българска стопанска камара за развитието на диалога между работодатели и синдикати, за изграждането на системата за социално партньорство в страната. БСК първа в България изгради браншови бизнес и работодателски организации, които се утвърдиха като уважавани партньори на съответните секторни синдикални и административни структури.

Под егидата на БСК и с нейно дейно участие стартира колективното трудово договаряне на браншово и фирмено ниво.

Сред сериозните заслуги на БСК за развитието на съвременната българска икономика са създаването на фондовия пазар в България и въвеждането на Арбитражния съд като институция, спомагаща за по-бързо разрешаване на търговски спорове, също са част от. Камарата създаде едни от първите в страната здравни и пенсионни фондове, както и първата, лизингова компания в България – „Интерлийз” АД.

И през новия век БСК продължава да работи за развитието и стабилността на икономическата среда. Камарата развива и активна международна дейност, най-вече в рамките на европейския социален диалог, като единствен член от българска страна на най-големия европейски бизнес съюз BusinessEurope.

БСК стана проводник на европейското членство на страната чрез създаването на Смесения консултативен комитет България – Европейски съюз. Камарата е инициатор и съучредител на Комитета и го председателства от българска страна в продължение на два последователни мандата.

Особено активна е ролята на БСК за формирането на икономическата политика в България, разработването и усъвършенстването на нормативната база в социалната и икономическата сфера, изготвянето на анализи, проучвания и експертни оценки в областта на индустриалната, данъчната и социалната политика, индустриалните отношения, развитието на човешките ресурси, опазването на околната среда, техническите изисквания към продуктите, развитието на малките и средни предприятия и др.

Съвременният облик на БСК се определя до голяма степен от маниера на работа, сериозния потенциал от специалисти, с който разполага, и разнообразието от услуги, който предлага на своите членове.

Камарата продължава активното си участие в системата за социален диалог на национално и международно ниво, където отстоява интересите на българския бизнес при промяната на нормативната уредба и административните практики. Камарата работи активно по актуални проблеми на икономиката, като провокира обществена дискусия по съответните теми и, в дух на конструктивност, предлага възможни решения. Експертизите, предложенията и становищата на БСК по възлови за икономиката въпроси са неотделим компонент от най-актуалните дискусии в държавата.

БСК е единствената българска бизнес организация, член на BUSINESSEUROPE – конфедерация на европейския бизнес, чрез която представлява интересите на българските фирми и работодатели на европейско ниво. Камарата участва активно в работата на Европейския икономически и социален комитет (ЕESC), Международната организация на работодателите (IOE), Международната организация на труда (ILO) и Форума на работодателските организации от Югоизточна Европа (SEEEF). БСК има подписани договори за сътрудничество с над 70 национални работода- телски и бизнес организации от Европа, Азия, Америка и Африка.

________________

Дата: 25.04.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2603