26.05.2017

Бъдещите поколения са напът да затънат в най-голямата пенсионна криза в историята, ако не бъдат предприети действия, посочва Световният икономически форум

Бъдещите поколения са напът да затънат в най-голямата пенсионна криза в историята, посочва Световният икономически форум (СИФ), освен ако политиците от водещите световни икономики не предприемат действия, предава CNBC.

Базираната в Женева организация прогнозира, че предизвикателствата от застаряващото население може да принудят най-големите икономики в света да се преборят с тиктакащата пенсионна бомба.

Анализ на СИФ показва, че шестте страни с най-високи пенсии – САЩ, Канада, Великобритания, Холандия, Япония и Австралия – както и двете най-гъсто населени страни – Китай и Индия, ще се изправят пред недостиг на пенсионни средства за над 400 трлн. долара през 2050 г. спрямо около 70 трлн. долара през 2015 г.

„Очакваното увеличение на продължителността на живота и застаряващите населения в резултат на това са финансовият еквивалент на климатичните промени“, казва Майкъл Дрекслър, ръководител на финансовите и инфраструктурните системи в СИФ, в доклад, публикуван в петък.

Форумът, който организира годишната среща на глобалния елит в Давос, казва, че предвид очакваната продължителност на живота на децата, раждани днес, от над 100 години разходите за осигуряване на финансова сигурност на хората в пенсия може да се изстрелят до безпрецедентни нива.

Според оценките на СИФ за бъдещето недостигът на пенсионни спестявания във всичките осем страни ежегодно ще расте с 5% през следващите четири десетилетия. Това отговаря на дефицит за още 28 млрд. долара на всеки 24 часа.

„Трябва да решим този проблем сега или да приемем, че неговите неблагоприятни последици ще преследват бъдещите поколения, налагайки непосилен натиск върху нашите деца и внуци“, добавя Дрекслър.

Докладът базира прогнозите си за недостига в пенсионните спестявания на средствата, нужни, за да се позволи на хората да се пенсионират, без особено много да бъде засегнат стандартът им на живот. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва цел от 70% от доходите на хората преди пенсионирането им.

ОИСР твърди, че това ще даде на хората достатъчно сигурност след пенсионирането им, тъй като хората като цяло пестят по-малко и плащат по-малко данъци, когато спрат да работят.

СИФ предлага план от пет точки, който политиците трябва да приемат, за да помогнат да се преодолее влиянието на пенсионната криза върху бъдещите поколения.

Приоритетните действия включват преразглеждане на пенсионната възраст в страната, възприемане на технологична помощ при необходимост, подкрепа на усилията за финансова грамотност на уязвимите лица, осигуряване на ясна комуникация с всички и стандартизиране на пенсионните данни, за да се даде на гражданите пълна представа за съответното им финансово положение.

„Макар предизвикателството да изглежда огромно, важно е непрекъснато да развиваме системите, за да се стартират положителни промени“, казва докладът. В него се добавя, че „ако непрекъснато разглеждаме, оценяваме и предприемаме малки стъпки във времето, ще има по-голяма възможност да посрещнем нуждите на днешните пенсионери и да си позволим обещанията, които правим пред днешните работници“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Дата: 26.05.2017

Източник: Investor.bg

Прочетено: 619