20.06.2017

Европейски сравнителен анализ на иновациите за 2017 г.

През последната година резултатите в областта на иновациите в ЕС продължиха да бъдат добри, въпреки донякъде нееднаквия напредък, наблюдаван в Европа.

Това е един от основните резултати от последния Европейския сравнителен анализ на иновациите, който днес бе публикуван от Европейската комисия. Като цяло резултатите в областта на иновациите са се подобрили в 15 страни, въпреки че сред тези държави членки съществуват големи разлики. Лидер по иновации остава Швеция, а Литва, Малта, Нидерландия, Австрия и Обединеното кралство са най-бързо развиващите се държави членки в тази област. В глобален мащаб ЕС постепенно настига Канада и САЩ, но Южна Корея и Япония все още заемат първите места. Сред международните конкуренти Китай показва най-бърз напредък.

Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП, заяви: „Промишлеността на ЕС продължава да въвежда иновации, но ние все още изоставаме от редица световни лидери в областта на иновациите. В епохата на глобализацията и бързите промени в областта на технологиите иновациите са все така от същностно значение за осигуряване на основа за благоденствието на нашите граждани и на европейската икономика в по-широк аспект. Инициативата на Комисията „За подкрепа на стартиращите и разрастващите се предприятия“ и „Новата европейска програма за умения“ целят по-натататъшно подобряване на средата за развитие на иновациите“.

Карлош Моедаш, комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите, заяви: „Европейският сравнителен анализ на иновациите“ показва, че е възможно да се направи повече за подобряване на резултатите на научните изследвания и иновациите. Ето защо ние рязко засилваме подкрепата за авангардните иноватори чрез пилотния „Европейски съвет по иновациите“ в рамките на „Хоризонт 2020“ — рамковата програма за научни изследвания и иновации на ЕС“.

Повече информация ще намерите ТУК и ТУК.

Европейски сравнителен анализ на иновациите

Дата: 20.06.2017

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 2800