09.08.2018

От пристигането на първия танкер с втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ в португалското пристанище Синеш през април 2016 г. до днес вносът в ЕС на американски втечнен природен газ е нараснал от 0 до 2,8 млрд. суб. м.

В съвместно изявление от 25 юли във Вашингтон председателят Юнкер и президентът Тръмп се споразумяха да укрепват стратегическото сътрудничество между ЕС и САЩ в областта на енергетиката. В този контекст Европейският съюз ще внася повече ВПГ от САЩ, за да диверсифицира енергийните си доставки и да повиши тяхната сигурност. Затова ЕС и САЩ ще работят за улесняване на търговията с втечнен природен газ.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: Европейският съюз е готов да улесни вноса на повече втечнен природен газ от САЩ — всъщност, това вече е факт. Нарастващият износ на ВПГ от САЩ, ако цената му е конкурентна, може да играе все по-важна и стратегическа роля в доставките на газ в ЕС; но САЩ трябва да премахнат бюрократичните ограничения върху износа на втечнен природен газ. И двете страни могат да спечелят много, като работят заедно в областта на енергетиката.

Комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете посочи: Диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС. Затова подкрепяме увеличаването на вноса на ВПГ от САЩ на конкурентни цени. Това се случва в момент, когато собственото производство на газ на ЕС намалява по-бързо от предвиденото, а спирането на работата на работещите на въглища електрически централи се ускорява.

ЕС е съфинансирал или е поел ангажимент да съфинансира инфраструктура за ВПГ по проекти на стойност над 638 млн. евро(вж. списъка на проекти в приложение 2). В допълнение към съществуващия в ЕС свободен капацитет от 150 млрд. куб. м. Съюзът подкрепя 14 проекта за изграждане на инфраструктура за втечнен природен газ. По този начин капацитетът ще се повиши с 15 млрд. куб. м. до 2021 г. и ще може да поеме вноса на ВПГ от САЩ, ако пазарните условия са благоприятни и цените са конкурентни.

В момента законодателството на САЩ все още изисква предварително регулаторно одобрение на износа на ВПГ за Европа. САЩ трябва да вземат мерки във връзка с тези ограничения, така че техните правила да улесняват износа на ВПГ за ЕС.

Председателят Юнкер и президентът Тръмп създадоха Изпълнителна работна група на срещата си на 25 юли във Вашингтон. Оттогава са осъществени контакти между председателя Юнкер и президента Тръмп, между комисаря по търговия Малмстрьом и американския търговски представител Лайтхицър и между старшите съветници на председателя Юнкер и президента Тръмп (генералния секретар на Комисията Мартин Зелмайер и главния икономически съветник на Белия дом Лари Кудлоу).

Договорено бе на 20 август съветникът по търговията на председателя Юнкер и старши служител на ЕС по търговията да пътуват до Вашингтон за среща с американските си колеги, за да продължи работата по изпълнението на съвместното изявление. В този контекст ЕС и САЩ работят в рамките на Изпълнителната работна група за увеличаване на износа на ВПГ от САЩ за Европа. 

Контекст

Световният пазар на ВПГ става все по-гъвкав и конкурентен. Очаква се между 2017 г. и 2023 г. световната търговия с втечнен природен газ да нарасне с повече от 100 млрд. куб. м. — от 391 до 505[1]. Международната агенция по енергетика очаква вносът на ВПГ в Европа да нарасне с почти 20 % до 2040 г. в сравнение с равнищата през 2016 г.

Нарастващото производство на газ в САЩ и започването на износ на втечнен природен газ от страната за ЕС през 2016 г. допринесоха за повишаване на сигурността на газовите доставки в Европа и по света. В момента Европа внася около 70 % от необходимия ѝ газ, като се очаква този процент да се увеличи през следващите години. Втечненият природен газ е важна част от стратегията на ЕС за диверсификация; затова като втори най-голям пазар на газ в света след САЩ, ЕС е привлекателна възможност за американския втечнен природен газ.

За да продължи нарастването на вноса на ВПГ от САЩ в Европа, неговите цени трябва да бъдат конкурентни на пазара в ЕС. Освен това, следните действия са от решаващо значение за улесняване на вноса:

Изграждане на мощности за ВПГ в ЕС и САЩ:

  • Изграждане на мощности за ВПГ в ЕС и САЩ:

ЕС разполага с добре развити мощности за внос на ВПГ, като в момента свободният капацитет е около 150 млрд. куб. м. Същевременно, с оглед на тяхното стратегическо значение за диверсификацията, настоящите мощности се разширяват и се изграждат нови в Адриатическо море (на остров Крък в Хърватия), в Балтийско море, по-специално в Плоша, и в Средиземно море — в Гърция. Това ще даде възможност за значително увеличение на вноса на ВПГ в ЕС.

В момента САЩ разполагат с 28 млрд. куб. м. капацитет за втечняване, като е предвидено той да се увеличи с 80 млрд. куб. м. до 2023 г. и същевременно да се разширят терминалите за износ на ВПГ.

  • Регулаторните ограничения, налагани от САЩ, трябва да бъдат отменени. В ЕС няма непазарни пречки за вноса на ВПГ от САЩ. ЕС иска подобно отношение от американска страна, по-специално що се отнася до премахването на изискването за предварително одобрение на износа на ВПГ за Съюза.

Настоящите данни показват, че вносът на втечнен природен газ от САЩ в ЕС нараства:

  • от първата доставка на американски втечнен природен газ в ЕС през април 2016 г. вносът в Съюза на втечнен природен газот САЩ вече е достигнал 2,8 млрд. куб. м.
  • От началото на 2016 г. досега ЕС е получил повече от 40 товара с ВПГ от САЩ. През 2017 г. на Европа са се падали повече от 10 % от общия износ на ВПГ от САЩ — повишение спрямо 5 % през 2016 г.

За повече информация

Съвместна декларация на ЕС и САЩ

Втечнен природен газ (ВПГ) — основна информация

ПРИЛОЖЕНИЕ

1. Внос в ЕС на втечнен природен газ от САЩ

Image

2. Помощ от ЕС за изграждане на мощности за ВПГ 

Терминали за втечнен природен газ, построени в периода 2013—2018 г.

 

 

 

Държава членка

Терминал

Година на пускане в експлоатация

Капацитет (млрд. куб. м. на година)

съфинансиране от ЕС

Италия

FSRU OLT Oshore LNG Toscana

2013

3,8

 

Литва

FSRU Independence

2014

4,0

27,4 млн. евро за междусистемни газопроводи (Механизъм за свързване на Европа, CEF)

Франция

Dunkerque LNG Terminal

2016

13,0

 

Полша

Swinoujscie LNG Terminal

2016

5,0

130 млн. евро (Европейска енергийна програма за възстановяване, EEPR)

202 млн. евро (Европейски фонд за регионално развитие)

Общо 332 млн. евро

Малта

Malta Delimara LNG terminal

2017

0,7

0,7 млн. евро за проучвания (Механизъм за свързване на Европа)

 

 

 

 

 

Терминали за втечнен природен газ в процес на изграждане

 

 

 

Държава членка

Терминал

Година на пускане в експлоатация

Капацитет (млрд. куб. м. на година)

съфинансиране от ЕС

Гърция

Revithoussa LNG Terminal (увеличаване на капацитета)

2018

2,0 (от 5,0 на 7,0)

50,8 млн. евро (Европейски фонд за регионално развитие)

Испания

Tenerife (Arico-Granadilla) LNG terminal

2021

1,3

 

Испания

Gran Canaria (Arinaga) LNG terminal

2022

1,3

 

 

 

 

 

 

Терминали за втечнен природен газ в списъка на проектите от общ интерес

 

 

 

Държава членка

Терминал

Година на пускане в експлоатация

Капацитет (млрд. куб. м. на година)

съфинансиране от ЕС

Хърватия

Krk LNG terminal

2019

2,6

108 млн. евро (Механизъм за свързване на Европа) за терминала и 16 млн. евро (Механизъм за свързване на Европа) за газопровод за отвеждане на природен газ

Общо 124 млн. евро

Гърция

LNG terminal in Northern Greece

2020

5,5

2 млн. евро (Механизъм за свързване на Европа) за проучвания

 

Кипър

Cyprus LNG terminal

2020

 

101,2 млн. евро (Механизъм за свързване на Европа)

Швеция

Gothenburg LNG terminal

2021

0,5

 

Полша

Świnoujście LNG terminal (увеличаване на капацитета)

2022

2,5 (от 5,0 на 7,5)

 

Ирландия

Shannon LNG Terminal

2022

6,2

 

МСЕ: Механизъм за свързване на Европа

EEPR: Европейска енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ)

ЕФРР: Европейски фонд за регионално развитие

PCI: Проект от общ интерес

 

[1]Източник: Международна агенция по енергетика.

Дата: 09.08.2018

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 9370