22.03.2019

Тази седмица беше постигнато предварително политическо споразумение между Европейския парламент, държавите членки и Комисията за InvestEU - предложената програма за насърчаване на частните и публичните инвестиции в Европа в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС, който обхваща периода 2021—2027 г.

Това споразумение е стъпка от решаващо значение към създаването на програмата InvestEU, която ще обедини под една шапка Европейския фонд за стратегически инвестиции и 13 други финансови инструмента на ЕС, които понастоящем подкрепят инвестициите в ЕС, и по този начин ще улесни достъпа до финансиране. Предварителното споразумение предстои да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета, като бюджетните аспекти са предмет на цялостното споразумение относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС, който Комисията предложи през май 2018 г.

Европейската комисия публикува актуална информация към март 2019 г. относно финансирането за България в рамките на настоящия План за инвестиции за Европа (Плана „Юнкер“). Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в България възлиза на 456 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,3 млрд. евро. Подробности и конкретна информация за България можете да намерите тук.

Дата: 22.03.2019

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 4019