27.02.2020

Министерският съвет одобри проекти на двустранни спогодби за регулиране на трудовата миграция между правителството на Република България и правителствата на Република Албания и на Туркменистан. Проектите ще послужат като основа за водене на преговори по въпросите, свързани с регулирането на заетостта на граждани на тези държави в България.

Двустранните спогодби са инструмент за задоволяване на потребностите на българския бизнес от работна сила в условията на трайни тенденции на икономически растеж, увеличено търсене на работна сила и намаляване на безработицата в България. В документите се предвижда работниците и служителите да се ползват със същите трудови права и задължения на територията на приемащата държава, както и от еднаква защита с местните работници. От страна на България спогодбите ще се изпълняват от Агенцията по заетостта.

Към момента България е подписала спогодби за регулиране на трудовата миграция с Армения, Молдова и Грузия, които са влезли в сила. Водят се преговори за подписване на такива споразумения и е Украйна и Беларус. Взет е мандат за водене на преговори и сключване на двустранни спогодби с Азербайджан, Киргизстан и Узбекистан.

Дата: 27.02.2020

Източник: Министерски съвет

Прочетено: 2348