16.03.2020

Чрез пренасочване страната ще може да използва средства от оперативните програми с фокус върху здравния сектор, но и за социални и бизнес проекти

С общата сума от 1.358 млрд. евро от ЕС ще разполага България, за да ограничи икономическите последици от епидемията от коронавируса. Това става ясно от публикувания през уикенда документ на еврокомисията, който показва как точно ще се разпредели обявената в края на миналата седмица обща помощ за страните членки в размер на 37 млрд. евро.

Средствата обаче не са нови, а реално представляват пренасочване на вече одобрени за страната помощи и програми, обясни за "Капитал" източник от правителството. По-голямата част от парите за България - 690 млн. евро, ще бъдат предоставени директно от бюджета на ЕС, но за сметка на одобрената финансова рамка за България в програмния период 2014 - 2020 г. Други 122 млн. евро са вече отпуснати от Брюксел средства за 2019 г., които по принцип трябва да се върнат в европейския бюджет, но сега ще бъдат оставени за ползване. Именно тях ЕК определя както моментна ликвидност, тъй като са налични и могат да се ползват веднага. А останалите 546 млн. евро са недоговорените към момента средства по оперативните програми за периода 2014 - 2020 г., които сега България ще може да насочи към мерки за справяне с Covid-19.

Как ще се харчат парите

Засега няма официална позиция на българското правителство за това как точно ще ползва европейската помощ, но според разпространения от ЕК документ държавите членки ще имат възможността да "преразпределят финансирането по прост начин". Целта е да не се губи време в сложни съгласувателни процедури, както обикновено става с европейските средства, а парите да стигнат възможно най-бързо там, където са нужни. Единствената категорична насока от ЕК е средствата да послужат за облекчаването на публичното финансиране и подпомагането на системите за здравеопазване. В сегашната ситуация това безспорно е от ключово значение, но предвид българските особености възникват съмнения доколко правилно и прозрачно ще се използва помощта, особено щом контролът от Брюксел ще е занижен.

Що се отнася до неусвоените средства от програмния период 2014 - 2020 г., комисията предлага разходите, свързани с коронавируса, да бъдат признати като допустими, така че да могат да бъдат възстановявани. Например останалите пари от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд ще могат да се използват за закупуване на здравно и защитно оборудване, профилактика на болести, електронно здравеопазване, медицински изделия (включително респиратори, маски и други подобни), подобряване на работната среда в сектора на здравеопазването и осигуряване на достъп до здравни грижи за уязвимите групи.

Европейският фонд за регионално развитие може да се използва и в подкрепа на компаниите за справяне с краткосрочните финансови шокове от кризата - например чрез предоставяне на оборотни средства за най-силно засегнати фирми.

Какво още

Освен директната финансова помощ ЕК ще задейства и допълнителни мерки за справяне със заразата. Сред тях са съвместни обществени поръчки за медицинско оборудване и лични предпазни средства, разрешаване на държавна помощ за засегнати фирми и отрасли, гъвкави схеми за пренасочване на субсидии от оперативните програми и др. Очаква се те да бъдат обсъдени в европарламента още следващата седмица и да станат факт до края на март.

Също така комисията ще предостави 1 млрд. евро от бюджета на ЕС като гаранция за Европейския инвестиционен фонд, който на свой ред трябва да стимулира банките да предоставят ликвидност на малките и средните предприятия. Очаква се това да мобилизира общо 8 млрд. евро оборотни капитали и да подпомогне поне 100 хил. фирми.

Предлага се още разширяване на обхвата на Фонда за солидарност на ЕС (800 млн. евро), който по принцип е инструментът за подпомагане на държави, така че вече да покрива и казуси като пандемията. Европейският фонд за приспособяване към глобализацията също може да бъде мобилизиран за подпомагане на съкратени работници - до края на 2020 г. по него са налични 179 млн. евро.

Защита на работниците

"Трябва да защитим работниците от безработица и загуба на доходи, когато това е възможно", се казва в съобщението на ЕК и се посочва, че Европейският социален фонд, по-специално чрез новата инвестиционна инициатива за реагиране на коронавируса, може да окаже директна подкрепа в две направления. От една страна, може да осигури здравна помощ като финансиране на оборудване за защита, медицински изделия, мерки за предотвратяване на заболявания или мерки за осигуряване на достъп до здравни грижи за най-уязвимите групи. От друга, може да подкрепи националните мерки за намаляване на въздействието на епидемията чрез повишаване на квалификацията и прекласифицирането на хората.

ЕК казва още, че ще ускори работата си по законодателното предложение за европейска схема за презастраховане при безработица. "Тази инициатива има за цел да подкрепи работещите и да защити тези, които са загубили работата си в случай на големи сътресения, както и да намали натиска върху националните публични финанси", пише в документа.

Вшижте цялата статия ТУК!

Дата: 16.03.2020

Източник: в. Капитал

Прочетено: 3089