30.03.2020

През март 2020 г. общият показател на бизнес климата[1] се понижава с 3.7 пункта в сравнение с февруари, което се дължи на влошения бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 5.2 пункта в резултат на песимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях има намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността  и персонала през следващите три месеца.

През последния месец се засилва неблагоприятното влияние на фактора „несигурна икономическа среда“, който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През март съставният показател „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 1.4 пункта, което се дължи главно на благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение има известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец, като и очакванията им за строителната активност през следващите три месеца се подобряват.

Анкетата регистрира засилване на негативното въздействие на фактора „недостиг на работна сила“, като 52.2% от мениджърите го посочват като основен проблем за дейността си. На второ и трето място остават затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени мениджърите прогнозират те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ДАННИ, ВКЛ. ТАБЛИЦИ И ГРАФИКИ ТУК!

____________

[1] Общият показател на бизнес климата е средна претеглена на четири отраслови показателя на бизнес климата - в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като последният показател е включен в общия динамичен ред от май 2002 година.

Дата: 30.03.2020

Източник: НСИ

Прочетено: 4978