12.04.2022

100% ръст на пристигащите на ГКПП-Дуранкулак украински граждани е отбелязан в последните дни. Ситуацията драстично се е променила заради нарасналия поток хора, които след удара срещу жп гарата в Крематорск предпочитат да напускат Украйна с автобуси, а не с влакове.

На ГКПП-Дуранкулак вече е разпределен допълнителен персонал и от БЧК, и от МВР, както и доброволци, които правят всичко възможно да регистрират идващите хора. На Дуранкулак вече функционират 11 пункта за издаване на временна закрила.

Струпването на хора се случва главно заради активизирането на туроператорски фирми, действащи на територията на Украйна. Срещу комисионна те подлъгват хората там и им обещават, че ще бъдат настанени в български хотели. В повечето случаи хотелите не са информирани и реално нямат повече свободни места да приемат украински граждани. 80% от автобусите на границата се оказват в това положение и реално това е причината за опашките там.

“Тези автобуси заобикалят нарочно българската организация за настаняване и когато пристигнат тук, ние спешно се налага тепърва да им търсим подслон. За да ги настаним безплатно по програмата обаче те трябва да има временна закрила”, обясни Валери Рачев, ръководител на оперативната координационна група, създадена към МС.

Властите отправят и молба всеки, който има информация за нередности по отношение на превозването и настаняването на украински граждани, да отправя сигнал към Кризисния щаб в Министерския съвет или на националната денонощна телефонна линия 02 9055555.

България е на второ място в Европа по процент регистрирани за временна закрила хора, бягащи от войната в Украйна, на база общ брой престояващи в страната. В последните дни има съществено увеличение в броя на хората, решаващи да останат в България.

 

15 април пък е крайният срок, в който програмата за настаняване в хотелите ще им плаща независимо от това дали настанените там хора са регистрирани или не са. След този срок в хотелите няма да има как да бъдат настанени хора, които не са потърсили регистрация за временна закрила или не са вече регистрирани за такава

 

Дата: 12.04.2022

Източник: Министерски съвет

Прочетено: 1897