19.09.2022

Базираните в Европа компании могат да бъдат накарани да приоритизират производството на ключови продукти и да държат на склад стоки съгласно проектоправилата на ЕС, които ще дадат на Брюксел извънредни правомощия за справяне с кризи във веригата на доставки.

Спешният инструмент за единния пазар, предложен от Европейската комисия в понеделник, е отговор на затрудненията, причинени от пандемията COVID-19 и руската инвазия в Украйна.

Предложението, което следва подобни мерки, приети от Съединените щати и Япония, се очаква да се сблъска със силен отпор от страна на бизнеса и някои страни от ЕС, опасяващи се, че това е прекомерно действие от страна на Брюксел, пише "Ройтерс".

"Нуждаем се от нови инструменти, които ни позволяват да действаме бързо и колективно при какъвто и вид риск да сме изправени", каза заместник-председателят на комисията Маргрете Вестагер при представянето на идеята.

Вестагер се опита да успокои опасенията, че проектоправилата могат да принудят компаниите да нарушат търговски споразумения, като каза, че те няма да отменят сделките, подчинени на юрисдикции на трети държави, за разлика от тези, обвързани от европейските договорни закони.

"Кризата с COVID-19 ни показа, че нашият единен пазар не е идеален. Той е здрав, но не и нечуплив. Едностранните мерки, предприети от държавите членки, и липсата на прозрачност навредиха на свободното движение на доставки, когато имахме най-голяма нужда от тях. Това увеличи недостига на важни за кризата стоки с голямо търсене", заяви Вестагер.

Проектоправилата упълномощават комисията да нареди на държавите от ЕС да реорганизират веригите за доставки и да увеличат доставките на стоки, свързани с кризата, възможно най-бързо, включително разширяване или пренасочване на съществуващите производствени мощности или създаване на нови и пускане на стоки, свързани с кризата, на пазара.

Компаниите могат да бъдат накарани да приоритизират производството на определени критични стоки.

Фирмите, които предоставят невярна или подвеждаща информация, рискуват глоби до 300 хил. евро. Тези, които не спазват заповедта за приоритизиране на ключови продукти, могат да бъдат изправени пред ежедневни периодични наказателни плащания от 1.5% от средния дневен оборот.

Според BusinessEurope задължителен мониторинг на пазара за "нещо, което би могло да се случи или не би се случило... не отговаря на принципите на пропорционалност и необходимост."

Дата: 19.09.2022

Източник: Дневник

Прочетено: 601