25.05.2023

Европейският съюз прие окончателно в четвъртък нова регулация, която ще удължи безмитния внос на украински стоки за още една година. Това стана чрез гласуване в Съвета на ЕС, след като по-рано решението беше одобрено и от Европейския парламент.

Регулацията, която влиза в сила от 6 юни, е продължение на решение, прието миналия май като знак на солидарност с воюваща Украйна, чиито възможности за износ бяха значително нарушени от руската блокада на основния й експортен канал - Черно море.

Приемането на решението стана въпреки възраженията на пет държави, сред които и България, че увеличения и по-евтин украински внос, подбива цените на собствените им производители, които не могат да реализират продукцията си.

"С подновяването на тези мерки ЕС продължава да демонстрира своята непоколебима политическа и икономическа подкрепа за Украйна, която все още е изправена пред непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Русия", се казва в съобщение на Съвета на ЕС, разпространено в четвъртък.

Безмитният внос засяга всички стоки, които не са обхванати от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна за създаване на задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия, като се отнасят основно до две категории продукти: плодове и зеленчуци, подлежащи на системата на входните цени, и селскостопански продукти и преработени селскостопански продукти, подлежащи на тарифни квоти.

ЕС се отказва и от събирането на антидъмпингови мита върху вноса с произход от Украйна, както и от прилагането на защитни мерки по отношение на вноса с произход от Украйна.

На 5 май изтичат временните забрани за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, които Европейската комисия договори като компенсация за България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Петте държави вече обявиха, че ще искат продължаване на защитните мерки и след влизането на новото решение за безмитния внос, но 12 други държави писаха до Европейската комисия това да не се разрешава, тъй като нарушава правилата на общия пазар на ЕС.

 

Дата: 25.05.2023

Източник: Дневник

Прочетено: 139