Прочетено: 326

тв. България он еър, 21.10.2022

Притиснат ли е бизнесът до стената и какви мерки трябва да бъдат набелязани от държавата?

"В последните дни видяхме две официални макроикономически прогнози. На БНБ е 0,1% за икономически растеж през следващата година, Министерството на финансите даде 1,5% прогноза. Прогнозите показват, че в следващите години икономическият растеж ще бъде нисък, което резултира спрямо дейността на бизнеса, показва какъв ще е ефектът от работата на бизнеса", коментира икономическият съветник на Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че БНБ  посочва като основен проблем липсата на инвестиции от фирмите - те нямат средства да реинвестират в дейността си, да закупят ново оборудване за ремонти, патенти, лицензи. А причините са високите цени на суровините, енергийните ресурси, повишаващите се заплати.

"По данните на МФ минималната работна заплата ще запази същото ниво през 2023 г., но се предвижда увеличение на заплатите в публичния сектор с 9%, в някои ведомства - с 42%, ще има увеличение на средната работна заплата. Така че в никакъв случай не говорим за замразяване на доходите", заяви Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че служебното правителство е създало 8 работни групи, в които участват синдикати, бизнес, академична общност. Гостът изтъкна, че има резултати, но те трябва да минат през парламента, за да бъдат оформени като нормативни актове.

"Това не може да стане без работещ парламент, в какъвто и да е състав и председател.  Бизнесът не се интересува от конкретиката, но очаква работещ парламент, който да обсъди тези въпроси", каза още Ножаров.

И очерта исканията на бизнеса - да бъде поставен в конкурентна среда, съобразно неговите конкуренти в ЕС и на Балканите. Ножаров даде като пример цената на енергията на спот пазара в Испания и Португалия, където е с 60% по-ниска от България.

Гледайте целия разговор във видеото.