Прочетено: 240

Причините за изоставането на България в класацията за конкурентоспособност са много. Те са комплексни и в различни посоки. Единственият позитив е, че корпоративният сектор леко е подобрил своята ефективност и страната се придвижва с една позиция напред в класацията. Бизнесът подобрява ефективността си, но това, което тегли България назад, е лошата публична политика. Това каза Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Българската икономика слиза все по-надолу в класацията на конкурентоспособните държави в света, показва 35-ото издание на Годишника на световната конкурентоспособност 2023 г. на World Competitiveness Center (WCC) към швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD).

"България трайно губи своята конкурентоспособност в годините. Спрямо 2020 година ние сме минали назад с 9 места, а спрямо 2009 година - с 19 места... Страната ни губи конкурентоспособност по своята икономическа активност само с една позиция, но по отношение на активност на правителството минаваме с няколко позиции назад. Бизнес климатът и инфраструктурата силно се влошават", коментира Ножаров.

Има и някои други особености, които оказват стратегически натиск, добави той. "На първо място това е свиването на демографията. България е принудена да увеличава непрекъснато възнагражденията, без това да е обвързано с увеличение на производителността на труда".

"За първото тримесечие на тази година по данни на Евростат България е с най-висок темп на компенсациите за труд в Европейския съюз с около 15,7%. Това е най-високият темп на компенсации на възнаграждения в ЕС", посочи гостът. "Средното там е 5%. Тоест, България три пъти надхвърля средното равнище. Това оказва натиск върху бизнеса. Така че, освен влошаване на бизнес климата, имаме и този фактор".

"Третият натиск е от проблемите със суровините и горивата. Те се успокоиха след началото на войната в Украйна, но тя още не е приключила. Редица суровини и доставките им за България включват и рискова премия за това, че войната още не е приключила. Има несигурност", посочи гостът.

Странната политика на правителствата ни в последните години също оказва влияние, уточни Ножаров. "Говореше се за данък свръхпечалба, говореше се за таван на цените, таван на надценките. Няма нормален инвеститор, който да реагира позитивно на такива новини за някакъв силен данъчен и фискален натиск. Това също натисна бизнес цената".

"Отделно, България има ниско ниво на дълга, но също така и много скоростно нарастване на този дълг. Това също отблъсква инвеститорите, дори националните, а да не говорим за чуждестранните. Бързата скорост на нарастване на дълга също охлажда желанието за инвестиции, тъй като това означава бъдещо увеличаване на данъчната и осигурителната тежест".

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.