Прочетено: 200

България успява да измести някои доставчици на международните пазари и българският износ - поне за някои стоки, е конкурентоспособен. През 2022 година машиностроенето е това, което си заслужава да бъде отбелязано, защото се наблюдава много добър ръст в износа на детайли за машини и готови машини. България става и един от водещите доставчици в света на интегрални платки, коментира Веселин Илиев от Българска стопанска камара, в предаването „В развитие” (28.06.2023 г.) с водещ Веселина Спасова. 

Данните от анализ на Българската стопанска камара показват, че ръстът на износа през 2021-ва спрямо 2020-та година беше 30%, но голяма част от този ръст се дължеше на повишение в цените, а не на обемите, посочи Илиев.

„Сега това, което ние имаме, до голяма степен се дължи на ръст в количества – особено, когато става дума за горивата, които отново излязоха на първа позиция. Горива и енергоносители като цяло не бяха във водеща позиция последните 5-6 години, но сега отново излязоха напред условно заради увеличен износ за Украйна, където има около и малко над 800 милиона долара износ на горива, а също така и за някои други държави, където има по 300-400 милиона долара износ. Това е повече, отколкото обикновено България изнася, но това за мен не е добрата новина. Добрата новина би била ако изнасяме повече стоки и услуги с по-висока добавена стойност. .. През 2022 година машиностроенето е това, което си заслужава да бъде отбелязано. Там се наблюдава много добър ръст в износа на детайли за машини и готови машини”, изтъкна събеседникът.

Илиев отбеляза, че по някакъв начин кризата с чипове, която повлия на доста световни производства, при нас е повлияла положително, тъй като износът ни на интегрални платки също е нараснал с много големи темпове.

„България става един от водещите доставчици в света на интегрални платки и най-големият ни износ за САЩ, Япония и Малайзия е на интегрални платки”.

Що се отнася до условията в България, които са необходими за привличане на инвестиции в сферата на електрониката, събеседникът посочи, че Българската стопанска камара неведнъж е посочвала някои недостатъци на бизнес климата в страната. Разходът за осчетоводяването често пъти надхвърля ползата от ниския данък печалба. Регулаторните режими са такива, че изискват допълнително назначаване на хора, които да се занимават с администрация, с попълване на документи - всичко това струва пари.

„В България администрацията не разбира, че гражданите и фирмите са клиент, че администрацията е за това  - да предоставя услуги на гражданите и на фирмите”.

Коментирайки какви са очакванията за износа за тази година, събеседникът посочи, че индустриалната продукция ще расте.

„Търсенето остава стабилно и е за отбелязване, че търсенето поне в Европа на  основните ни контрагенти остана стабилно, независимо от повишените цени на българския износ през 2021 и 2022 година.

Защо България се превърна в нетен вносител на храни гледайте във видеото.