Прочетено: 292

13.09.2023 г.

Една лихвена пауза към момента е по-нормална с обещание към ястребите в ЕЦБ, че при неконтролируемо увеличение на инфлацията, ще се вземат твърди мерки. Евентуално увеличение на лихвения процент ще има много лош ефект както през 2011 г. след глобалната криза. Това коментира доц. д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК, научен секретар на Катедра “Икономикс”, УНСС, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Според доц. Ножаров в еврозоната няма опасност от стагнация, а опасността идва от силното свиване на темпа на растеж на икономиката. Към момента държавите членки на еврозоната са принудени да използват гъвкава икономическа политика, за да съживят фискалните политики на местно ниво.

„Няма да се стигне до рецесия, но ще се стигне до нисък растеж в ЕС, което също не е добре. Прогнозата от 1,1% беше коригирана до 0,8%“

Акцентите в речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, преди заседанието на ЕЦБ, са няколко като на първо място е на зеления преход. Фон дер Лайен потвърди, че ЕС ще продължи по пътя на зеления преход по множество причини като кризисните климатични явления. Нейният екип смята, че това е пътя за засилване на конкурентоспособността на ЕС.

Следващият акцент е върху плана за възстановяване и устойчивост. Председателят на ЕК изтъкна положителните страни на плана като нов единен път към повишаване на иновативността. Важната подробност, която доц. Ножаров подчерта е че средства от европейски фондове ще се получават срещу реформи и постигнати резултати в областта на върховенството на закона.

Последният акцент сочи, че при евентуално членство на Украйна, Молдова, Западните Балкани или всички кандидатки, трябва да се измисли нов начин за управляване на ЕС.

„Това насочва вниманието към разговор „Европа на две скорости“, а страната ни като най-слабо представящият се член на ЕС, има риск да изпадне от тази инициатива, защото съюзът има нужда от реформиране и рестарт.“ 

Към днешна дата е трудно да се прогнозира какво ще реши ЕЦБ по отношение на лихвените проценти. Анализаторите не са единодушни както и сигналите, които идват от самата централна банка. Доц. Ножаров сподели, че най-логичното решение е лихвена пауза, защото макар инфлацията да е два пъти над целта на банката, тя вече е управляема.

Очакваше се сектора на услугите да изтегли европейската икономика на балансирано равнище, но това не се случи по ред причини, като битката за таланти и демографската криза в Европа. „Секторът на услугите е високотехнологичен и Европа не може да го захрани с високо квалифицирани специалисти.

Икономиката на България е движена най-вече от домакинското потребление, при постоянното увеличение на лихвени проценти и от БНБ и от ЕЦБ, домакинското потребление намалява, което рефлектира върху растежа. Съответно поскъпването на кредитите, ще доведе до намаление на фирмените инвестиции.

Целия коментар може да видите във видеото.