Прочетено: 140

Рейтингът на агенцията Fitch е отправна точка за анализ на икономическите и правни въпроси в страната. България няма толкова добър рейтинг, колкото държавите от еврозоната, а частните инвестиции са твърде малка част от БВП. Тази оценка показва и някои положителни страни на страната като: правилната дата, която сме насрочили за влизане в еврозоната и доброто представяне на банките у нас. Перспективата е положителна, но трябва да се направят още повече усилия, това коментира доц. д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Анализът на международната рейтингова агенция Fitch за кредитния рейтинг на България, представлява отправна точка за анализ на икономическите и правните въпроси на страната, заяви Ножаров. Рейтингът според госта показва, че често сменяните правителствата в страната са показали последователност и приемственост във фискалните и икономическите политики.

Но има и не толкова добри показатели, като това, че рейтингите на държавите в еврозоната започват с A, а нашият е BBB с положителна перспектива. Fitch смята, че пред страната има два риска за икономиката, обясни гостът. Първият демографската криза, но гостът обясни, че когато се говори по темата трябва да се наблюдава колко от активната работна сила е висококвалифицирана, а не броя на потребители в икономиката. Другият риск е ниските частни инвестиции като процент от БВП, които, по икономически формули, трябва да са около 23-25% от БВП, а у нас се наблюдава между 17-18%.

Гостът обясни, че тъй като икономиката е циклична, когато стане криза и се стигне до затягане на фискалната и монетарната политика и до високи лихвени проценти, потреблението намалява и спира икономиката. При инвестицията в производството ще се увеличи нетния износ на страната и тези фактори няма да влияят толкова силно на икономиката.

В други държави се наблюдава облекчение на високотехнологичните инвестиции за справяне с малкия процент частни инвестиции, каза гостът. Той обясни, че в днешно време инвестициите, по света, се насочват в немонетарни отрасли като здравеопазване и образование. Така се вдига качеството на живот и се привличат таланти, които са толкова важни, колкото инвестициите в техническа или друга инфраструктура.

Гостът обясни, че данните на Fitch показват, че се движим в правилна посока и сме в Европейски валутен механизъм (ERM II) и сме задали правилна дата за влизане в еврозоната. Имаме консулидация на паричния сектор и банките се движат добре като кредитирането се разширява с 17-18% на година и дългът е добър. Но България е чувствителна на цените на храни и енергетика, а външните фактори се усещат по-силно у нас. След 2021 г. България започва действия за диверсификация на енергийните източници и енергийната трансформация, като този процес трябва да се продължи, смята гостът.

Проблемите на България със зеления преход са свързани с недоброто регионално планиране, смята Ножарев, тъй като се концентрира развитието в големите градове, а местното самоуправление в по-малките населени места е оставено по инерция. Също така липсва комуникация с хората, ако се обяснят ползите от този преход гостът смята, че ще премине без сътресение.

Наблюдава се опити от страна на БНБ, да насочи фискалната политика, чрез монетарна. Гостът смята, че увеличенията за изискванията на банковите резерви до 12% означават, че популизма във фискалната политика ще е ограничен. Друг фактор е, че с навлизането на ESG политиките, всяка малка фирма, която ще иска да изтегли кредит, ще трябва да отговаря на стандартите. Гостът допълни, че ESG ще промени корпоративната картина в страната, а Плана за възстановяване и устойчивост помага на трансформация на икономиката, а България от своя страна се стреми да изпълнява изискванията по него. Ножаров смята, че перспективата е положителна, но трябва да се направят още по-големи усилия.

Целия коментар гледайте във видеото.