Прочетено: 114

Според бизнеса и тази година се затвърди негативната тенденция, започнала през 2020 г., и провокирана от пандемията. Фактор за трудната обстановка са енергийната криза и военният конфликт в Украйна. Повечето хора, участвали в проучване на Българската стопанска камара дават негативна оценка на състоянието на бизнес климата. На този фон парламентът решава как ще изглежда бюджетът за 2024 г. 

Българската стопанска камара, освен годишната анкета, представи и визия как трябва да изглежда един бюджет. Това е новият индекс на Българската стопанска камара – индекс за икономическа ефективност.

"Там има три насоки. Иновации и инвестиции, регулаторна среда и реформи, а третото е ефективно фискална политика. Трябва да кажем, че проектният бюджет, който е внесен, не отговаря на нито едно от тези три измерения и на нашите очаквания" заяви икономистът доц. Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара в предаването "Директно".

От стопанската камара вярват, че въпреки политическите спречквания, бюджетът за следващата година ще бъде приет скоро.

Бизнесът в България е позитивно настроен за влизането на държавата в Еврозоната в началото на 2025 г. и смята, че датата е реална и постижима. Също така те очакват страната ни скоро да бъде приета в Шенген.

"Досегашната практика – няма държава, която да е станала член на Еврозоната, която поне частично да не е влязла в Шенген. Така например направи Хърватска. Естония първо влезе в Шенген, после в Еврозоната. Надяваме се това да се случи", каза доц. Ножаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

От анкетата на Българската стопанска камара се разбира, че 14% от българите усещат подобряване на бизнес климата, но 60% смятат, че проблемът с корупцията е значим, а 75% отбелязват липсата на работна ръка като голямо препятствие пред бизнеса.

Бизнесът от години се опитва да стимулира правителството, така че България да привлича работна ръка и от чужбина, но е необходимо страната да завърши реформите в някои сектори, отбеляза гостът.

"Специалисти от трети страни също искат качествено здравеопазване, качествено образование за техните деца. Не всичко е свързано с доходи", категоричен е доц. Ножаров.

Гледайте целия разговор във видеото.