Прочетено: 84

Bloomberg TV, 04.01.2024 г.

Най-сериозните опасения за бизнеса в България през 2024 г. са заради очакванията за ръст на цените и инфлацията и повече разходи за увеличаване на възнагражденията, за да запазят и без това оскъдните си кадри. Най-големите предизвикателства произтичат от липсата на политическа предвидимост, стабилна съдебна система и сигурност на инвестициите, поносими нива на корупция и стабилна регулаторна среда, която да стимулира приоритетни инвестиции. Това показва редовното проучване на Българската стопанска камара за нагласата на бизнеса, което тази година включва и нов индекс за ефективността на икономическата политика, каза Мария Минчева, зам.-председател на БСК,  в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Новият индекс използва публично достъпни данни и трябва да помогне да се подготвят конструктивни предложения за развитието на икономическата политика и решаване на някои от проблемите през страната. Трите основни стълба в него са инвестиции и иновации, институционална среда и реформи в страната, и ефективност на бюджетната политика, каза Минчева.

"Не виждаме икономиката като приоритет - почти единици са политическите лица, които говорят за икономиката и че тя е приоритет, че трябва да повишаваме производителността на труда, че трябва да внедряваме нови технологии. Този дебат не го чуваме да се случва изобщо - насочени сме към доходите, но повишаването на доходите минава през повишаването на конкурентоспособността на икономиката."

В контекста на зеления преход бизнесът в България се опасява от "регулаторно цунами", което се задава на европейско и национално ниво. Има първоначално ниско ниво на информираност за новите регулации, което с течение на времето се повишава, а подобна е била и ситуацията с въвеждането на еврото, каза Минчева.

Бизнесът вече много ясно вижда ползите за себе от въвеждането на еврото, въпреки негативната кампания в обществото и липсата на ефективна информационна кампания от страна на държавата. Над 60% от участниците в изследването вече одобряват влизането в еврозоната (от 47% преди една година), като намалява броят на хората, които не могат да преценят, каза Минчева.

Много е слаб интересът към обществените поръчки, като "почти никой" не планира да участва в тях, каза Минчева. Сред бизнес средите има усещане, че за тези поръчки винаги има предварително определен кандидат, който да спечели, като някои споделят, че им е по-лесно да спечелят поръчка в чужбина, отколкото в България.

Традиционните вече опасения за наличието на добре обучени кадри могат да бъдат посрещнати с промяна на ролята на образованието с повече дуално обучение, както и по-добра рамка за привличане на работници от трети страни. Последното ще изисква не само големи възнаграждения, но и много по-широки усилия за подобряване на средата на живот, за да може България да се конкурира с останалите държави от ЕС.

Повече за изследването на БСК може да гледате във видеото.