01.03.2012

На 29.02.2012 г. в рамките на втория ден от организирания форум „Дни на българската индустрия” се състоя дискусия на тема „Българската индустрия – двигател на българската икономика“.

Събитието бе организирано от Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес и се проведе в зала „Родопи” на Международния изложбен център „Интер Експо и Конгресен Център” в столицата.

Модератор на събитието бе Георги Шиваров, заместник-председател на БСК, който откри срещата с кратко встъпително слово и даде думата на проф. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания към Българска академия на науките.

Г-н Димитров направи презентация на тема „Мястото на промишлеността в българската икономика”, като разгледа ключови моменти от историята на България и прехода й към пазарна икономика. Акцент в презентацията бе структурата на промишлеността и износа, причините за закъснялото преструктуриране на икономиката, икономическите условия в разглежданите периоди 1989 г. – 1996 г., 1997 г. – 2008 г. и периода на глобална финансова и икономическа криза.

Срещата продължи с доклад на тема „Индустриалната политика на България в контекста на стратегия Европа 2020”, който бе изнесен от гл.ас. д-р Паскал Желев от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), който обобщи редица причини за възобновения интерес към индустриалната политика и нуждата от провеждането на целенасочена, а не хаотична индустриална политика.

Председателят на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) д-р Румен Атанасов изнесе презентация на тема „Електротехническата индустрия – генератор на растеж и иновации”. Д-р Атанасов представи на кратко историята, развитието и преструктурирането на сектора, като обърна внимание на пазара и пазарните позиции, експортното ориентиране на сектора и др. Акцент в изказването на Румен Атанасов бе тревожната тенденция на намаляване на студентите в технически специалности и нуждата от насърчителни мерки (в това число стипендии, стажове и др.) за развитието на техническото образование в България. Позицията на д-р Атанасов бе подкрепена от широката аудитория в залата.

 

Дата: 01.03.2012

Източник: БСК

Прочетено: 2763