08.03.2012

Българската стопанска камара декларира подкрепа на намеренията и мотивите към проекта на ЗИД на Закона за устройство на територията, внесен от н.п. Огнян Стоичков, за:

  • създаване на условия и масовизиране на заниманията със спорт от подрастващите и възрастните, вкл. заетите лица, за сметка на изграждането на дублиращи крупни спортни съоръжения с ниска натовареност и ефективност;
  • възраждане на законови традиции от 30-те години и последващ положителен опит;
  • изпълнение на Националната стратегия за физическото възпитание и спорта 2012-2022 г.  


В същото време възразяваме категорично срещу приемане на предложения законопроект в частта, вменяваща допълнителни финансови задължения на работодателите.

1. От мотивите на вносителя не е видно наличието на задължителна оценка за икономическо въздействие от въвеждането на тези задължения върху работодателите и бюджетите на централно и местно ниво, особено като се отчитат условията на криза, в които оцелява българската икономика.

2. В § 6 на преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията се внасят изменения и допълнения в Закона за физическото възпитание и спорта, създава се нова ал.6 на чл.47 във връзка с новия чл.37а от ЗУТ, с която се задължава работодателят „да изгради поне едно помещение за спортна дейност, заедно със санитарни помещения за своите работници или служители”. Считаме, че предложената норма излиза от приложното поле на чл.37а и вменява задължения на работодателя при неясни критерии за съответните разходи.

В същата връзка, с предложения §3а от преходните и заключителни разпоредби, работодателите се задължават „да осигурят средства или възможности за ползване на други спортни обекти или съоръжения, или да извършат реконструкция на съществуващия обект”.

БСК е отправяла сходни предложения за възстановяване на задължителните изисквания при проектирането на жилищни и офис сгради, макар и извън приложното поле на законопроекта. В ЗУТ следва да се предвидят задължителни изисквания спрямо нормите на проектиране и предвиждане на помещения за съхраняване и предварителна обработка на масово разпространени отпадъци – пластмаса, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и други за улесняване на събирането и предаването на този тип отпадъци при спазване на съответните хигиенни норми.

Дата: 08.03.2012

Източник: БСК

Прочетено: 2264