02.05.2012

Идея на БСК е на път да стане реалност!

Фирмите и гражданите ще плащат всичките си данъчни задължения само с едно платежно нареждане, съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Така на година частният сектор ще пести до 50  млн. лв. от банковите такси, които се в момента се дължат заради попълването на отделни платежни нареждания. Мярката засяга най-много бизнеса, като браншовите организации отдавна настояват отношенията с данъчните да се оптимизират.

Новият режим

За физическите лица също ще има полза, тъй като често се получава парадоксът разходите за превод към сметките на Националната агенция за приходите (НАП) да са по-високи от самото задължение. Причината е, че за всеки дължим данък или осигуровка има отделен код на банковата сметка и за него се попълва отделно платежно нареждане.

Дори и при създадените комбинирани нареждания, които предвиждат с един документ да се наредят няколко трансфера, бизнесът прави разходи, които могат да се избегнат при по-добро обслужване от НАП. Затова и фирмите вече шеста година настояват държавата да предложи решение, но досега такова липсваше.

Сега идеята е фирмите да превеждат накуп всички данъци и осигуровки, които удържат на служителите си, както и своите задължения към данъчните. Според Горанов новият режим ще наложи и промени в системата за управление на приходите, но те няма да се отразят върху обслужването на данъкоплатците. Реалистичен срок според него е подготовката да приключи до края на годината и следващата данъчна кампания да протече при облекчени условия за фирмите и гражданите.

Още една промяна

Ще има обаче и една промяна. С отделните кодове, които съществуват в момента, фирмите избират кои точно задължения да платят, когато се забавят. Същото важи и за физическите лица, които при просрочие плащат първо здравните си вноски, а след това данъците и социалноосигурителните вноски. Така хората могат да си възстановят здравноосигурителни права, но да останат длъжници на държавата, което ще се промени.

Владислав Горанов поясни, че системата ще изчислява общата сума на задълженията и при частично плащане от длъжника първи ще се покриват най-старите дългове по хронологичен ред. Така данъчните може първо да нулират данъчно задължение или социална осигуровка и за възстановяване на здравноосигурителни права хората ще трябва да платят по-голяма сума от тази, с която биха решили проблема си при сегашния режим.

"Всеки е длъжен да си плаща задълженията. Не е допустимо човек да не плаща нищо и ако му се наложи да влезе в болница, да направи няколко вноски, които иначе би отлагал", обясни Горанов.

Бизнесът хареса идеята

Бизнесът посрещна новината положително, а изпълнителният председател на Българската стопанска камараБожидар Данев заяви, че това е предложение, за което организацията му настоява от 6 години.

"Стъпката може да се разглежда като част от въвеждането на електронно правителство и заслужава висока оценка. Когато поставихме проблема за обсъждане с предишното правителство, заплащане на всички данъци и осигуровки трябваха 32 нареждания. Постигнахме успех и ги намалихме до 4 нареждания, защото всичко зависеше от софтуера на НАП.

Общо 105 млн. лв. са всички разходи на бизнеса за платежни нареждания към държавата, но в това включваме и таксите по други административни услуги. Трудно ми е да кажа колко точно ще се спестят, но със сигурност икономията ще е за десетки милиони", поясни той.

Дата: 02.05.2012

Източник: Капитал

Прочетено: 2918