27.06.2012

Според BUSINESSEUROPE, бизнесът в Европа харчи 10 пъти повече за обслужването на кредити, отколкото за ивовации

Финансовата стабилност и растежът са най-важните за ЕС в този момент. Растежът може да създаде финансова стабилност, но стабилността не може да роди растеж“, каза по време на срещата си с делегация на BUSINESSEUROPE президентът на ЕС Херман ван Ромпой. Срещата се проведе в началото на седмицата и беше част от визитите на високо равнище на BUSINESSEUROPE за представянето на препоръки за изход от кризата и връщането на доверието към европейската икономика. В срещата от българска страна ще участва изпълнителния председател на БСК Божидар Данев. „Бизнесът е по-радикален, по-агресивен и търси промени, защото няма  избори догодина“, коментира Ромпой по време на срещата си с представителите на бизнеса.

В срещата си с бизнеса Херман ван Ромпой представи предизвикателствата и визията на Европа за икономическия и валутен съюз. Според него, за да се осигури стабилност и растеж в Еврозоната, страните-членки трябва да работят съгласувано съгласно общи правила. „Финансовата криза разкри структурни недостатъци в институционалната рамка за финансова стабилност. Преодоляването на тези недостатъци е изключително важно в Еврозоната, предвид взаимната зависимост поради единната валута. Интегрираната финансова рамка, основана на единен правилник, трябва да има два главни елемента: единен европейски банков надзор и общо застраховане на депозитите и рамка за оценка на регулаторната намеса в банките за разрешаване на банкови кризи, коментира президента на ЕС ван Ромпой.

ЕС ще продължи да работи за връщането на Европа в пътя на умния, устойчив и приобщаващ растеж, коментира още Ромпой. Предвид значението на фискалната консолидация, структурната реформа и целенасочените инвестиции за устойчив растеж, Европейския съвет ще приеме „Договор за растеж и работни места”, който предлага съгласувана рамка за действия на ниво отделни държави, ЕС и Еврозоната. Европейският съвет ще утвърди конкретните национални препоръки, които страните-членки ще пренесат в предстоящите им национални решения по политиките за бюджета, структурните реформи и заетостта, допълни президента на ЕС.

По-късно по време на срещата си с представителите на европейския бизнес председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви: „Трябва да ва възстановим доверието на хората за богата Европа, да им дадем амбиции и надежди. Засега успяваме само с надеждите.“ Той допълни, че ЕС трябва да направи политически скок, за да се възстанови доверието на инвеститорите към политическия елит.

Видео от срещата с президента на ЕС Херман ван Ромпой: http://tvnewsroom.consilium.europa.eu/event/visits-to-herman-van-rompuy/van-rompuy-meets-representatives-of-business-europe/

Видео от срещата с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу:  http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=86483

 

Дата: 27.06.2012

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 2075