30.07.2012

Оценката на ефективността на разходване на средствата от ЕС е от първостепенна важност в процеса на усвояване на еврофондовете. Около този извод се обединиха участниците в проведената на 27 юли 2012 г. среща на Управителния съвет на БСК с министъра по управление на европейските фондове Томислав Дончев.

В хода на разговора министър Дончев представи актуална информация относно актуалните тенденции и нагласи у администрацията на ЕС относно преосмисляне на кохезионната политика и принципите на разходване на донорските средства.  Бе подчертано, че всяко евро, което нетните донори предоставят по линия на европейските фондове, подлежи на строг контрол и се очаква постигането на конкретни цели.

УС на БСК връчи на министър Дончев кратък анализ на усвояването на оперативните програми и съществуващите проблеми. От анализа става ясно, че към средата на тази година разплатените евросредства общо от структурните, кохезионния и замеделските фондове на ЕС са 26% от наличния бюджет за България през текущия програмен период. Разплащането е най-високо за ОП „Транспорт“ (31%), ОП „Административен капацитет“ (31%) и ОП „Развитие на селските райони“ (31%), а най-ниско - за ОП „Околна среда“ (13%). Договорените средства общо са 70% от предвидения бюджет, като отново най-много са в ОП „Транспорт“ (94%), както и в ОП „Регионално развитие“ (82%), а най-малко - в ОП „Конкурентоспособност“ (45%) и ОП „Развитие на селските райони“ (55%). За сравнение, година по-рано (към средата на 2011 г.) увеличението на разплатените средства по ОП „Конкурентоспособност“ е едва с 5%, а на договорените е с 9%. Съпоставянето на размера на вноските, които България прави в бюджета на ЕС за периода на членство 01.01.2007-30.06.2012 г., с усвоените средства от фондовете на ЕС за същия период показва, че страната е „занулила” баланса си с ЕС едва към средата на 2012, когато размерът на вноските е 4713 млн.лв., а усвоените средства са 4797 млн.лв.

Членовете на УС на БСК маркираха серия от проблемни въпроси, свързани с усвояването на европейските фондове, и предложиха конкретни мерки за подобряване на механизмите за кандидатстване, управление и контрол върху усвояването на средствата по оперативните програми. Бе обърнато внимание, че в момента тече планирането на мерките по оперативните програми за следващия програмен период, в който процес експертите на БСК участват активно.

Участниците в разговора се договориха до края на м. Август т.г. да се проведе втора среща, по време на която да се дискутират конкретните предложения на БСК за предприемане на мерки за ускоряване на процеса на усвояване на средствата от ЕС.

Дата: 30.07.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3139