30.07.2012

На 27 юли 2012 г. се проведе среща между ръководствата на БСК и Съюз „Произведено в България“. Бяха обсъдени възможностите за партньорство и съвместни дейности и инициативи в подкрепа на българските производители и насърчаване на потребителите да купуват български стоки. Сред дискутираните теми беше и общото състояние на бизнес средата у нас, като обща бе позицията, че само 10-те процента плосък данък и данък „печалба“ не са достатъчни фактори за добър инвестиционен климат.

Лукан Луканов (председател), Пламен Грозданов (изпълнителен директор), и членовете на УС на „Произведено в България“ Кирил Вътев, Кънчо Стойчев и Евгений Иванов представиха  пред членовете на УС на БСК целите и дейността на възродения преди няколко месеца бизнес съюз, като подчертаха желанието си да поддържат позитивни партньорски отношения с национално представителните работодателски организации, сред които е БСК. „В чисто практически план предлагаме да обменим информация за основните си приоритети и цели и да работим в партньорство, като за нас от изключителен интерес е експертизата по различни проблеми и теми, която БСК предлага“, подчертаха представителите на „Произведено в България“.

Участниците в срещата бяха единодушни, че сред ключовите задачи на бизнес организациите е да работят за „изчистване“ на името на България пред външния свят, така че да се привличат инвеститори и потребители на български стоки. Друга точка на съвпадение в позициите е необходимостта от промяна в Закона за защита на конкуренцията в частта, регламентираща взаимоотношенията между производителите и големите търговски вериги. Общо разбиране двете организации демонстрираха и по темите за косубсидирането на енергийните цени, прилагането на мерки за защита на българските производители, търговци и износители, както и активни политики в сферата на образованието и квалификацията на човешкия потенциал, в контекста на актуалните проблеми на пазара на труда и най-вече от гледна точка на негативните демографски тенденции.

БСК и „Произведено в България“ се договориха занапред да провеждат ежемесечни работни срещи за обмяна на информация и идеи, в търсене на решения за подобряване на бизнес средата и подкрепа на българските производители.

Дата: 30.07.2012

Източник: БСК

Прочетено: 2259