09.11.2012

На 8 ноември ЕК започна разследване срещу субсидиране на вноса на соларни панели и техните ключови компоненти с произход Китай. ЕК е правно задължена да стартира разследване срещу субсидиран внос ако получи валидна жалба от промишленост в Съюза, която да осигури доказателство, че даден продукт, износ от една или повече страни е субсидиран и нанася щети на промишлеността в ЕС.

Промишлената асоциация  EU Pro Sun, която представлява повече от 20 европейски компании внесе оплакване на 26 септември 2012, твърдящо, че китайските производители на соларните панели и техните ключови компоненти се възползват от нелоялни държавни субсидии. Стойността на износа за ЕС е изчислена на 21 млрд. евро и антидъмпингово разследване за същия продукт е вече в ход.

Според правилата за търговска защита на ЕС, ЕК сега ще изпрати въпросници до всички засегнати страни, за да събере информация за предполагаемите субсидии, износа, производството, продажбите и вноса на слънчеви панели и техните основни компоненти. Преди да реши какви мерки да предприеме, ЕС ще проведе тест с цел да проучи дали едно налагане на съответните мерки ще излезе по-скъпо за икономиката на Съюза, отколкото ще бъдат ползите от мерките за жалбоподателите.

Разследването ще отнеме общо 13 месеца, а до 9 месеца ЕС ще излезе с временните се заключения.

Дата: 09.11.2012

Източник: EU trade news

Прочетено: 3580