06.06.2013

От името на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев уточняваме, че заглавието на интервюто му в днешния брой (6 юни 2013 г.) на в. Труд („ГЕРБ грабеше бизнес и със закони“) е на редакцията и не отразява мнението на г-н Данев, нито е подкрепено от конкретен текст вътре в интервюто. Примерите за административен и законодателен натиск върху бизнеса действително съвпадат с периода на управление на предходното правителство, но са посочени като най-актуални, а не в контекста на това коя политическа сила е управлявала страната. В ретроспективен план могат да бъдат изнесени множество подобни примери, но целта на интервюто не е да се прави историческа справка, а да се посочат некоректните спрямо бизнеса практики, за да бъдат отстранени и да не се повтарят. Впрочем, в интервюто е отправена критика и към настоящото правителство, но тя очевидно не е била редакционно интересна за включване в заглавие.

Вкарването на думите на Божидар Данев в политически контекст противоречи на основния принцип на БСК да стои далеч от политиката и да коментира актуалните обществено-икономически процеси от принципна и прагматична гледна точка.

В своята над 30-годишна история БСК не е участвала в политиката под никаква форма, освен като участник в системата за социален диалог – право, дадено й по силата на Кодекса на труда. За тези три десетилетия БСК е критикувала аргументирано, а не безпринципно всички досегашни правителства, без значение с мандата на коя политическа сила са били излъчени. Тази линия на поведение ще остане неизменна и занапред!

Нещо повече, БСК е единствената работодателска и бизнес организация в България, в чийто Устав (чл.21) има изричен запис, забраняващ на политически функционери да участват в управителните органи на организацията.

В своето публично поведение БСК подхожда с разбирането, че политическите формации са временни участници в обществените процеси – вечни са интересите на страната и, в частност – интересите на икономическите субекти, генератори на национален доход.

 

Дата: 06.06.2013

Източник: БСК

Прочетено: 2975