22.11.2013

 
На 21 ноември 2013 г. в курорта Пампорово кметът на град Смолян Николай Мелемов откри бизнес форум, в който участие взеха над 30 представители от стопанските камари от общините Смолян и Ялова.
 
Председателят на Стопанска камара в Смолян инж. Иво Царев представи пред турските представители регионалната структура на БСК, нейните цели, дейности и начините, по които тя съдейства на развитието на местния бизнес. Очертани бяха предимствата на региона и възможностите за чуждестранни инвестиции.
 
На срещата присъства и Мирослав Тончев – Главен директор „Работодателски системи“ в БСК, който представи мрежата и структурата на камарата.
 
Стопанската камара на Ялова има 4 000 членове, каза нейният председател Тахсин Беджан. В побратимената ни община е развито предимно селското стопанство, овощарството, цветарството, корабостроенето, търговията и туризма. Той посочи, че 1 500 са турските инвеститори в България. Беджан изрази надежда тази среща да доведе до решения за бизнеса, за да се намали безработицата и да има принос за икономиката на двете общини.
 
Освен подробно представяне на икономиките на двата региона, също така бе дискутиран и въпроса с облекчаване на визовия режим за турските туристи и предприемачи. Областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов изрази готовността на държавата да подпомага с различни средства развитието на двустранните отношения, включително и мерки за облекчаване на визовия режим в рамките на европейското законодателство. На срещата присъства и генералния консул на Република Турция Шенер Джебеджи, който подробно изложи визовите проблеми на турските предприемачи.
 
Срещата продължи с презентации на отделните браншове в двата региона. Състояха се редица двустранни срещи между членовете на двете камари, които резултираха в стартиране на конкретни съвместни бизнес начинания.
 
В края на срещата бе договорено представители на бизнеса от Смолянска област да посетят Ялова през април-май следващата година, като тогава започналото вече сътрудничество между двете камари ще се официализира чрез подписване на споразумение за сътрудничество.

Дата: 22.11.2013

Източник: Регионална стопанска камара - Смолян

Прочетено: 3883