26.11.2013

Съветът за обществени консултации към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 42-то Народно събрание проведе своето второ заседание на 26 ноември 2013 г., под председателството на г-н Камен Колев, зам.-председател на БСК.

На членовете на СОК беше предоставена възможността да направят своите предложения по Работната програма на Европейската комисия за 2014 г., въз основа на която ще бъде съставена Годишната работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз през 2014 г.

С особен интерес и много конкретизиращи въпроси беше посрещнато изложението на Добринка Кръстева, директор на дирекция ,,Програмиране на средствата от ЕС” към Министерския съвет, по въпроси, свързани с приключване на текущия период до 2013 г. и планове за развитие на следващия период 2014-2020 г. Тя представи пакета от поднормативни актове на МС, с които ще се оптимизира работата по оперативните програми в следващия програмен период.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова представи политиката на министерството по въпроси, свързани с намаляване на младежката безработица. С особена загриженост постоянните и временните членове на СОК се включиха в дискусията по изключително актуалния проблем за страната ни. Беше обърнато внимание на обстоятелството, че не толкова емиграцията на младите хора, които отиват да се образоват в чужбина, застрашава бъдещото развитие на България, колкото демографската криза и ниската раждаемост.

Следващото заседание на СОК ще се проведе през първото тримесечие на 2014 г.

 

Дата: 26.11.2013

Източник: БСК

Прочетено: 3228