19.08.2014

В контекста на руските ограничения върху вноса на земеделски продукти от ЕС и като продължение на дискусията от миналата седмица за ситуацията на пазара, Европейската комисия ще въведе мерки за подпомагане на производителите на някои бързоразвалящи се плодове и зеленчуци.

Еврокомисарят на земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош вчера заяви, че имайки предвид ситуацията на пазара, последвана от руските ограничения за внос на селскостопански продукти от ЕС, считано от днес се задействат вземането на спешни мерки, които ще намалят цялостната доставка на редица плодове и зеленчуци на европейския пазар, а също и когато натискът върху цените стане твърде голям през следващите месеци. Всички производители на въпросните продукти, независимо дали са в производителски организации, или не, ще могат да се възползват от тези мерки, когато намерят за уместно. Ранните действия ще осигурят ефективна подкрепа за платената цена на производителите на целия пазар и ще помогнат пазара да се коригира и да бъде икономически ефективен.

Взетите вчера мерки се отнасят най-вече за следните продукти: домати, моркови, зеле, чушки, карфиол, краставици и корнишони, гъби, ябълки, круши, червени плодове, десертно грозде и киви. Сезонът по прибиране на реколтата от въпросните продукти в момента е в разгара си без място за съхранение и без алтернативни пазари, които да заместят този на Русия.

Мерките са за изтегляне на продукцията от пазара, главно за безплатно разпространение, но също има и мерки за прибиране на реколтата или спиране на производството преди узряване, което е финансово по-ефективно. Финансова подкрепа ще се окаже на всички производители, независимо дали участват в производителеска организация. Мерките ще влезнат сила от 18 август. С други думи, всички продукти, изтеглени от днес нататък, при които има събиране на реколта "на зелено", ще могат да се възползват от помощта. Мерките са насочени както към организации на селскостопански производители, така и към индивидуални фермери. Тези мерки ще се прилагат до края на ноември с предвидения бюджет от € 125 милиона.

Текущото състояние на пазара за всички продукти, ще бъде обсъдено на друга среща с експерти и експерти на държавите-членки от Европейския парламент, която ще се състои в Брюксел в петък.

Европейската комисия заяви, че ще продължи да следи развитието на пазарите, обхващащи засегнатите сектори  и няма да се поколебае да подкрепи нови сектори, които са силно зависими от износа за Русия или за адаптиране на вече обявените мерки, ако е необходимо.

ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ

Дата: 19.08.2014

Източник: ЕК

Прочетено: 1621