17.10.2014

За незабавното подаване на оставките на Управителния съвет на БНБ и особено на гуверньора на Банката – г-н Иван Искров, настояват в писмо до ръководството на централната банка национално представителните организации на работодателите - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), и на работниците и служителите - Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда "Подкрепа".

В писмото се подчертава, че петте организации са изчерпали всички възможни цивилизовани и коректни средства, с които да подсетят ръководството на БНБ, че трябва да изпълнява отговорностите си и да бъде пример в съблюдаването на законовите норми.

Повод за писмото е липсата на адекватни действия от страна на БНБ, насочени към оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), както и арогантният отговор от страна на Управителя на централната Банка относно искането на работодателските и синдикалните организации за спиране на разпродажбата на активи на ТБ "Виктория".

В писмото се казва още:

Налице е видимо нежелание на БНБ да изпълнява своите функции и задължения по законите, според които носи отговорност за надзора върху банките, поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите. Известно е, че при възникнал проблем в някоя от банките, БНБ трябва да изготви план за нейното преструктуриране и решаване на проблема. Вече трети месец БНБ не може и не установява, нито съобщава какво е действителното състояние на КТБ и какво е нужно да се направи за нейното отваряне.

Предложението на БНБ за приемане на специален закон и опитът за прехвърляне на отговорността от БНБ на НС и правителството са неприемливи. Решаването на проблема за сметка на данъкоплатците със средства от бюджета е последната стъпка, след като са направени всички други опити за спасяване на банката. Затова първо  трябва да се търсят пазарни методи за решаване на проблема, в т.ч. и намиране на подходящи инвеститори, ако досегашните акционери не могат да осигурят достатъчно средства за стабилизиране на банката.

Социалните партньори и експертите от ЕКС многократно декларираха готовността си да съдействат за решаване на проблема за намиране на инвеститори, в т.ч. и чрез евентуалното участие на Българската банка за развитие, на Гаранционния фонд, на международни финансови институции и на други възможни източници.

От самото начало УС на БНБ взе конфронтационна линия на действие, като отказа всякакво сътрудничество със социалните партньори и техните експерти. Тук е мястото да изразим известни съмнения до каква степен тази линия на поведение е резултат на позицията на целия УС на БНБ и до каква степен е лично вдъхновение на гуверньора на БНБ, но това не намалява по никакъв начин отговорността на членовете на УС на централната ни банка.

Междувременно, социалните партньори изразиха публично и достатъчно високо своя остър протест срещу предприетите действия по отношение на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“. Ние продължаваме да смятаме, че те са скандални и водят до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване. УС на БНБ не предприе никакви мерки за спиране на въпросните незаконни действия.

Виждайки, че сме изчерпали всички възможни цивилизовани и коректни средства, с които да подсещаме ръководството на БНБ, че трябва да изпълнява отговорностите си и да бъде пример в съблюдаването на законовите норми, и отчитайки всичко изброено по-горе, ние, представителните организации на работодателите и на работниците и служителите (синдикатите) в България искаме незабавното подаване на оставките на Управителния съвет на БНБ и особено на гуверньора на банката – г-н Иван Искров.

Също така, ние всички ще се обърнем незабавно след конструирането на 43-тото Народно събрание към законодателната власт с искане да бъдете отстранени от заеманите от Вас длъжности.

Дата: 17.10.2014

Източник: БСК

Прочетено: 1331