15.12.2014

Предложените от МС промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел създават законови предпоставки за намеса на държавната власт при формиране волята и действията на гражданските сдружения. Вместо да създаде условия за свободно развитие, законопроектът въвежда механизми за канализиране енергията на обществените организации и превръщането им в удобни структури на властта“. Това се казва в становище на БСК до министър-председателя Бойко Борисов, с което се изразява категорично несъгласие с предложения законопроект.

В становището се обръща внимание върху факта, че проектопромените в ЗЮЛНЦ противоречат на принципите и нормите на българското, европейското и международното законодателство, вкл. на Конституцията на РБ и Конвенция 87 на Международната организация на труда (МОТ).

Проектът за промени в ЗЮЛНЦ предвижда създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерския съвет, на който се възлагат изключително смущаващи функции, като например, да прави ежегоден преглед на потребностите и проблемите на гражданските организации и техните резултати и постижения, както и да дава становища по всички властови актове, касаещи развитието на гражданското общество. „По този начин неправителствените организации се поставят под пряк контрол и подлежат на оценка на правителството“, се казва в становището на БСК.

Дата: 15.12.2014

Източник: BIA

Прочетено: 1988